OTVORENA BOLNICA SRBIJA U ISTOČNOM SARAJEVU Dodik: Srbiji i predsedniku Vučiću smo zahvalni na svemu! (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

ima 210 bolničkih kreveta

OTVORENA BOLNICA SRBIJA U ISTOČNOM SARAJEVU Dodik: Srbiji i predsedniku Vučiću smo zahvalni na svemu! (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Istočnom Sarajevu otvorena je bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije.

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a svečanosti su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Otvaranju je prisustvovala i delegacija Srbije koju su činili izaslanik predsednika Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.

foto: RTRS

Milorad Dodik je rekao da se izgradnjom bolnice "Srbija" zaokružuje period ogromnih napora uloženih kako bi Istočno Sarajevo rešilo gotovo sva vitalna pitanja infrastrukturnog karaktera.

Podsetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.

"Srbiji smo zahvalni za sve, i za reči predsednika Aleksandra Vučića koji kaže da Srpsku nikada neće ostaviti bez podrške i zaštite Srbije", istakao je Dodik.

foto: RTRS

Nebojša Stefanović pročitao je i pismo Aleksandra Vučića.

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija neraskidivo vezana sa Republikom Srpskom .

"21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije pretnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske", istakao je on i zahvalio predsedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime Srbija".

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspešnim završetkom ovog projekta.

foto: RTRS

"Uspeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku", istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za lečenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Ova zdravstvena ustanova povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim delom-Poliklinikom i čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Nova bolnica podeljena je na funkcionalni i stacionarni deo i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulomologije, urologije, interno odeljenje, odeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porođajno odeljenje i neonatologije. Nova bolnica ima i odeljenja intenzivne i poluintenzivne nege, kao i centralnu laboratoriju.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track