HAOS! BAKIR IZRADIO HRVATE U BOSNI! Komšić pobedio glasovima Bošnjaka, a sad će da tuži Hrvatsku!
Foto: Screenshot

bosanski lonac

HAOS! BAKIR IZRADIO HRVATE U BOSNI! Komšić pobedio glasovima Bošnjaka, a sad će da tuži Hrvatsku!

Bosna i Hercegovina -

Lider Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željko Komšić, izabran je glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsedništva BiH, a isti dan najavio je tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta.

Komšić je zahvaljujući glasovima SDA Bakira Izetbegovića imao više glasova nego bošnjački kandidati - Šefik Džaferović, Denis Bećirović i Fahrudin Radončić i pobedio protivkandidata i lidera HDZ BiH, Dragana Čovića.

Naime, Istočni Mostar, naseljen uglavnom Bošnjacima, dominantno je glasao za Komšića u trci za hrvatskog člana Predsedništva, dok je Čović dominirao u kantonu sa hrvatskim življem, što bi moglo da dovede do krize vlasti u federaciji BiH, smatraju analitičari. To se pokazalo kao moguće već danas, kada je Komšić najavio, u intervjuu za HRT, da će njegov prvi potez biti tužba protiv Hrvatske.

"Mi imamo pravo da tužimo Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most preko BH mora", istakao je Željko Komšić u izjavi za HRT.

Bez obzira što je bošnjačkim glasovima izabran na mjesto hrvatskog člana Predsedništva BiH, tvrdi da će biti "u službi svih građana".

Želim da služim svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju", rekao je Komšić u nedelju veče, ponovivši poruku iz svoja prethodna dva mandata u predsedništvu 2006. i 2010.

Podsetimo, Komšić je pak uoči izbora reagovao na dolazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Mostar i davanje podrške Draganu Čoviću izjavivši kako zvaničnici iz Hrvatske i Srbije "upadaju u BiH poput razbojnika i hajduka" mešajući se u izborni proces.

Čović je nakon prvih izbornih rezultata održao konferenciji za štampu na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova, ali da je Komšić u vođstvu zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

”U ovoj zemlji se radi po Ustavu, a ne po željama Dragana Čovića. Ni mi Bošnjaci nismo zadovoljni mnogim stvarima”, poručio je Izetbegović rekavši kako su nezadovoljni što je Bošnjaka više od 50 posto a da imaju samo trećinu vlasti, prenosi grude-online.info.

Kurir.rs/grude-online.info/hrsvijet.net

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track