DODIK: Moja politika je Republika Srpska pre svega! SNSD već ima većinu u skupštini!
Foto: Printscreen RTRS

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

DODIK: Moja politika je Republika Srpska pre svega! SNSD već ima većinu u skupštini!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na konferenciji za medije u Banjaluci da će se, kao novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, uvek suprotstaviti svakom pokušaju urušavanja Srpske i njenih institucija.

"Moja politika će biti Republika Srpska pre svega", rekao je on.

Dodik je naglasio da neće otići u Sarajevo, dok ne položi zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

"To ću učiniti pred zastavom Republike Srpska i pred srpskim narodom", poručio je on.

Dodik je rekao da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji mu je, u ime predsednika Rusije Vladimira Putina i svoje lično ime, čestitao izbornu pobedu i poželeo uspeh u radu njemu i Željki Cvijanović, kao i sreću i uspeh Srpskoj.

"Čestitku je uputio i predsednik Vlade Mađarske, Viktor Orban" - dodao je.

Predsednik Srpske je istakao da je Lavrovu preneo da je njegova politika usmerena na poštovanja slova Dejtonskog sporazuma, a ne samo njegovog duha. Takođe je rekao da ga je Lavrov zamolio da prenese saučešće porodici radnika stradalog u eksploziju u Rafineriji u Brodu.

Lavrov i Dodik 21. septembra 2018. tokom posete šefa ruske diplomatije Srpskoj
Lavrov i Dodik 21. septembra 2018. tokom posete šefa ruske diplomatije Srpskojfoto: EPA

Dodik je ponovio da se američka ambasadorka u BiH Morin Kormak direktno mešala u izborni proces.

"To je bezobrazluk i ona nije dostojna da predstavnlja veliku zemlju poput SAD. Kormakova je doprinela destabilizaciji BiH", istakao je on.

Dodik je rekao da SNSD radi na formiranju skupštinske većine i da već imaju većinu.

foto: RTRS

"Postoje neki koji nisu radili u interesu koalicije. Neki su radili direktno, kao u Banjaluci i sve će biti ispitano. Sve što nije u skladu sa zakonim biće procesuirano. Apsolutno svi koji su radili protiv interesa koalicije biće kažnjeni i niko neće biti zaštićen", istakao je.

Predsednik Srpske je pohvalio Marka Pavića, predsednika DNS, za korektan odnos u kampanji, ali je zatražio odgovornost za lica koja su unutar te partije remetila koalicioni dogovor i zatražio od Pavića da se odrekne tih ljudi u političkoj saradnji.

foto: Printscreen Youtube, Fonet

Dodik je izrazio žaljenje što su, kako je rekao, Mladen Ivanić i Vukota Govedarica odlučili da se bave pogrešnom politikom i za vreme izborne kampanje i posle nje. On je naveo da je u ovom trenutku, razlika između njega i Ivanića 65.000 glasova. Iako se Govedarica i Ivanić nisu odazvali njegovom pozivu na razgovor, Dodik kaže da će on lično uvek odazvati.

Takođe je ponovio je da poštuje tugu porodice Dragičević, ali da je poslednja najava Branislava Borenovića i Govedarice da će izaći na Trg - potvrda politizacije slučaja.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track