Najnovije vesti

OPOZICIJA U SRPSKOJ ZLOUPOTREBLJAVA SKUPOVE U BANJALUCI: Najavljena i nasilna promena vlasti
Foto: YT Screesnhot

tužno

OPOZICIJA U SRPSKOJ ZLOUPOTREBLJAVA SKUPOVE U BANJALUCI: Najavljena i nasilna promena vlasti

Bosna i Hercegovina
08:33h

Nadrealno i pomalo degutatno. Tako analitičari opisuju situaciju koja se već dva dana dešava na Tragu Krajine U Banjaluci. Ono što radi opozicija u Banjaluci prelazi granice političkog delovanja. Večeras je Vukota Govedarica ponovio da je predsednik Republike Srpske, i da ga je narod izabrao.

Došao je pošto su ga sinoć sa trga i dozvali. I sinoć su opozicionari iskoristili okupljanje grupe Pravda za Davida. Adam Šukalo je pozvao opoziciju da ne prihvate izborne rezultate. Možda je i najradikalniji bio Stefan Blagić, ispred grupe Restart Srpska, koji je poručio da su protesti do sada bili mirni i dostojanstveni, ali i zapretio da to nije dovoljno za smenu vlasti.

Predstavljajući kao krajnje moralno javno odricanje osvojenih mandata na protestu grupe Pravda za Davida, PDP-ovog Draška Stanivukovića, a u prvim redovima čak i Jelene Trivić, već se ocenjuje kao sraman potez opozicije da bi ostvarila ciljeve, koji im na opštim izborima, očigledno, nisu pošli za rukom. Adam Šukalo se odrekao mandata, koji ustvari nije ni osvojio na ovim izborima.

"Stvarno je, da kažem, postala već situacija nadrealna, možda i malo degutantna, dok je za opozicione partije potpuno očekivano da jedan strateški poraz na izborima predstave ipak kao neki dobitak na određenom, ako ništa na moralnom, planu ili uspehu na lokalu u Banjaluci. Stiče se utisak da se to sve pretvara, produžava se to neko pravdanje svojim biračima i bodrenje članstva, da bi se na kraju prešlo u nešto što liči na pripremu za lokalne izbore već," rekao je Danijel Simić, urednik Frontal.rs portala

Iz vladajućeg SNSD-a podsećaju da su i na lokalnim izborima 2016. njihovi kandidati osvojili oko 365 hiljada glasova, što definitivno dokazuje stalnu podršku građana toj partiji. Iako je i predsednik Republike i budući srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik, bio spreman da u interesu za Republiku Srpsku razgovara i sa opozicionarima, dešavanja na Trgu i pre i posle izbora, kažu u SNSD-u, najbolje pokazuju da opozicija samo želi da ospori pobedu te partije.

"Ovo što oni rade je pokušaj pravljenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Građani Republike Srpske to ne žele, građani Republike Srpske su na najbolji mogući način ocenili njihovu negativnu kampanju koju su vodili sve vreme i nikako ne žele da se ta kampanja nastavi, i to su im poručili tako što su glasali za nas, a apsolutno protiv njih," rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Očekuje se da će Vukota Govedarica, koji je sam sebe prozvao de facto predsednikom Republike, na Trgu okupljenim građanima i položiti zakletvu. Sve to je okarakterisano kao čuvanje pozicija, koja bar Vukoti Govedarici, ni u SDS nije sigurna.

"Već nekoliko dana posle izbora još uvijek nemamo čestitanja jedne i druge strane i mirenje sa izbornim rezultatom. Jer, ovo nije slobodna zemlja, zapravo, nama vladaju stranci, i dok ti strani faktori ne govore o nekoj izbornoj krađi, do se ne oglašavaju ni institucije kao što je Američka institucija u Evropi, OSCE, niko ne daje takve zapaljive izjave kao domaći političari. Mislim da je to borba unutar svoje stranke, za očuvanje pozicija koje su bile do sada," rekao je Danijel Simić.

Opozicija je na trgu naglašavala da ovogodišnji rezultati nisu odraz, kako kažu, stvarne volje naroda. Među prvima je to poručivao Adam Šukalo, koji je na prethodnim izborima imao svega 260 glasova, dok je na ovogodišnjim, kao kandidat za poslanika u Parlamentu BiH, osvojio 20.577 glasova. Na sinoćnjem skupu grupe Pravda za Davida, koji je opozicija iskoristila nazivajući ga Narodnim protestom, pojavilo se tek nekoliko stotina građana.

Kurir.rs/ATVBL

Foto: YT Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...