CIK PREBROJAO GLASOVE: Pogledajte kako će izgledati novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske (FOTO)
Foto: RTRS

EPILOG IZBORA

CIK PREBROJAO GLASOVE: Pogledajte kako će izgledati novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Glasački listići prebrojani posle petka, po svemu sudeći neće bitnije uticati na raspored mandata u NSRS.

Poslednji pristigli glasovi nisu uticali na broj mandata koji bi SNSD trebalo da ima u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, tvrde u ovoj stranci.

U skupštinskim klupama trebalo bi da imaju 28 mandata, kao što je projektovano i prethodnih dana.

“SNSD ostaje ubedljivo prva stranka u Skupštini Republike Srpske. Trenutno, imamo 28 mandata. Postoji mogućnost da ćemo imati i mandat više, ali u svakom slučaju će neće doći do nekih velikih promena. SNSD ostaje vodeća stranka i sa koalicionim partnerima će imati komotnu većinu”, ističe portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

foto: RTRS

U DNS-u nisu želeli da komentarišu očekuju li eventualna odstupanja od predviđenih 13 mandata, koliko su im analitičari predviđali pre nego što je bio poznat procenat glasova iz inostranstva koji će im pripasti.

foto: RTRS

Socijalisti tvrde da, po poslednjoj analizi, imaju 7 sigurnih mandata i da još postoji matematička mogućnost da iz biračkog tela - glasova iz inostranstva, sa nepotvrđenih listića i prikupljenih mobilnim timovima - dobiju još jedan, osmi.

foto: RTRS

Upravo na glasovima iz inostranstva Koalicija “Zajedno za BiH” čiju okosnicu čini SDA bazirala je optimizam da bi uz, prethodno izvesna tri mandata, mogli dobiti i četvrti, čak i peti. Podaci CIK-a sugerišu da su ta očekivanja bila nerealna i da će ova grupacija u budućem sazivu, najverovatnije, imati tri poslanika.

foto: RTRS

SDS se danas nije oglašavao, pa se ne zna koliko se razlikuje njihova poslednja procena u odnosu na projekciju analitičara da će nakon konačne raspodele imati 16 mandata u Narodnoj skupštini.

Stranka Branislava Borenovića trebalo da ima devet, a Dragana Čavića četiri poslanika. Zadovoljavajući broj glasova dobila je “Ujedinjena Srpska”. Stranci, koja će prvi put biti predstavljena u Narodnoj skupštini, pripašće tri mandata.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track