BIHAĆ POD OPSADOM: Nastavljaju se protesti zbog najezde migranata, specijalci preplavili ulice!
Foto: Klix.ba/DZ

PROTESTI ZBOG MIGRANATA

BIHAĆ POD OPSADOM: Nastavljaju se protesti zbog najezde migranata, specijalci preplavili ulice!

Bosna i Hercegovina -

Specijalna jedinica Federalne uprave policije spremna je da "spreči bilo kakvu eskalaciju" na području Bihaća, a u jeku subotnjih protesta s blokadom autobuske stanice da bi se sprečio dozalak novih migranata.

Građani Bihaća juče su privremeno blokirali magistralni put i autobusku stanicu zahtevajući da se hitno rešava migrantska kriza u tom gradu, da se izmeste ilegalni migranti iz grada i da se zaustavi priliv ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton (USK).

Proteste je organizovalo nekoliko udruženja građana iz Bihaća, a prema rečima inicijatora Seja Ramića, Bihać ima velike probleme zbog migranata.

Kako je rekao, građani traže proglašavanje vanrednog stanja, hitnu sednicu Vlade USK i Gradskog veća Bihaća na kojoj će se doneti odluke kojima se od državnih vlasti traži urgentno izmeštanje migranata iz Bihaća. Kako je naveo taj grad trenutno hrani 1.000 migranata i oni i dalje nekontrolisano pristižu.

foto: Čitalac Klix.ba

Sa jučerašnjih antimigrantskih protesta u Bihaću

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara poslao je specijalce ne da isele migrante iz centra, nego na građane. On je nazvao "neverovatnim" to što su Bišćani zaustavili autobus koji je pristigao da bi sprečili migrante da izađu.

Za stanje u Bihaću demonstranti smatraju državne vlasti, odnosno Veće ministara BiH i Ministarstvo bezbednosti.

Kurir.rs/Tanjug/Klix.ba

Foto: Klix.ba/D.Z.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track