GASTARBAJTER IZ ŠVAJCARSKE PRODAVAO ZOLJE I HEKLERE: Na imanju kod Bosanske Gradiške pronađena neverovatna količina oružja! SVE UGLANCANO I UPAKOVANO (FOTO)
Foto: Avaz.ba

AKCIJA NIŠAN

GASTARBAJTER IZ ŠVAJCARSKE PRODAVAO ZOLJE I HEKLERE: Na imanju kod Bosanske Gradiške pronađena neverovatna količina oružja! SVE UGLANCANO I UPAKOVANO (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Inspektori Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS u akciji "Nišan" u Vrbaškoj kod Bosanske Gradiške otkrili su i zaplenili veliku količinu vojnog naoružanja, za koje se pretpostavlja da je bilo spremno za međunarodni šverc.

Pretresi objekata

Prema nezvaničnim informacijama oružje je otkriveno na imanju Ilije Lajića (74) iz Vrbaške koji ima privremeno boravište u Švajcarskoj i trenutno je nedostupan istražnim organima.

Portparol PU Banja Luka Mirna Miljanović kaže da je akcija "Nišan" usmerena na sprečavanje međunarodnog šverca oružjem. U akciji su, prema naredbi Suda, pretreseni kuća, garaža, pomoćni objekti i vikendica koje koristi osumnjičeni.

"U pretresima je pronađeno 59 pušaka, vojnih i lovačkih raznih proizvođača i kalibra, 20 pištolja, te 11.222 puščanih i pištoljskih metaka različitog kalibra. Otkrivena je zolja, deset detonatorskih upaljača, deset mina, 32 ručne bombe, pet tromblona, jedna protupešadijska mina MRUD, dva komada TNT, sporogoreći štapin, optički nišani, prigušivači", rekla je Miljanović.

foto: Avaz.ba

Pedantno upakovano

U MUP RS nezvanično navode da naoružanje koje je zaplenjeno nije tipično za balkansko tržište, jer se većinom radilo o oružju kakvo nije korišćeno u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Osim uobičajenog oružja, otkriveno je dosta "uzija", "heklera" i oružja netipičnog za ove prostore. Sve je bilo uredno "uglancano". Svaka puška i svaki pištolj bili su odvojeni i pedantno upakovani i skladišteni. Meci su spremani u pakovanja od po 100 komada", kaže izvor blizak istrazi.

Istražioci će u narednom periodu proveriti je li slično naoružanje korišćeno u nekim od nerasvetljenih likvidacija koje su se dešavale u podzemlju.

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenog će biti dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog dela.

"MUP RS će u narednom periodu nastaviti aktivnosti na identifikaciji drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim delom, budući da postoje indicije da se bave međunarodnim krijumčarenjem naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava", rekla je portparol Miljanović.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track