MESIĆ OTKRIO O ČEMU JE RAZGOVARAO SA KOMŠIĆEM: Mi se znamo jako dugo, on je branio BiH
Foto: Reuters/Stefan Jokić

IZNENADNA POSETA

MESIĆ OTKRIO O ČEMU JE RAZGOVARAO SA KOMŠIĆEM: Mi se znamo jako dugo, on je branio BiH

Bosna i Hercegovina -

Bivši hrvatski predsednik, Stipe Mesić, pojasnio je detalje svog susreta sa novoizabranim hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Iako su u njegovoj stranci, Demokratski front, Komšićevu posetu nazvali službenom, ona nije tako shvaćena u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsednik, Stipe Mesić, i jedan od retkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva potvrdio je da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tokom njegovog boravka u Zagrebu.

"Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumeju politiku i prihvataju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo da popravimo odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stave na sto i da se razgovara“, kazao je.

foto: Stefan Jokić

On ocenjuje kako je nezadovoljstvo službenog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su stvari sasvim jasne. On podseća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović.

"Članovi Predsedništva predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 odsto Hrvata - pa za njega je glasalo 80 odsto Hrvata koji su izašli na izbore, a 60 odsto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu hteli Čovića, u tome je ceo njegov problem, a očito i

problem naše politike“, rekao je.

foto: Reuters

Mesić i Komšić ručali su u jednom zagrebačkom hotelu.

Iako je iz Komšićeve stranke u utorak najavljeno da on odlazi u službenu posetu Hrvatskoj, kako on nije inaugurisan na funkciju člana Predsedništva, ne može se raditi o službenoj poseti. Komšiću kao članu Predsedništva BiH sagovornica i domaćin po protokolu treba da bude hrvatska predsednica, ali su u njenom kabinetu potvrdili da ne znaju ništa o njegovom dolasku. Podjednako tako nikakvu zvaničnu informaciju o Komšićevom dolasku nisu imali ni u hrvatskoj Vladi ni u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa Foto: Kurir (Stefan Jokić)/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track