SENZACIONALNO OTKRIĆE U VISOKOM: Bosanska piramida Sunca stara je 32.000 godina! (FOTO)
Foto: Printscreen/ Youtube

TURISTI DOLAZE SA SVIH STRANA

SENZACIONALNO OTKRIĆE U VISOKOM: Bosanska piramida Sunca stara je 32.000 godina! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Do novih otkrića došli su članovi Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" istražujući nove ulaze u tunele na novim parcelama u Parku "Ravne 2", koje su kupili ove godine.

"Prema rezultatima ispitivanja stalagmita koje smo pronašli u tim tunelima, utvrđeno je da je njihova starost 26.200 godina! Znači da ti prolazi, koji su do sada bili potpuno nepoznati stručnoj javnosti, idu u duboku prošlost. Kada radiokarbonskoj starosti dodamo vreme potrebno da se pripremi podloga za stvaranje stalagmita te korekcija za kalibriranu starost, dolazimo do oko 32.000 godina. To je upravo starost Bosanske piramide Sunca i podzemnih tunela Ravne i svi su deo iste kulture", otkrio je direktor Fondacije Semir Osmanagić.

foto: Avaz.ba

Brojne su aktivnosti sprovedene tokom ove godine, a među njima je i otvarenje nove aerobanje. Uz to, kako kaže Osmanagić, počeli su radovi i na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca, a turisti iz celog sveta, kao i veliki broj volontera, ponovo su okupirali Visoko.

"Pre 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom sveta, svake godine privučemo nekoliko desetina hiljada ljudi iz 160 zemalja. U Visokom u ovoj godini, prema podacima na stranici booking.com, ima 158 smeštajnih obekata. Za turiste se otvaraju hoteli, moteli, apartmani, vikendice, stanovi, kampovi. Gosti nam ne ostaju samo nekoliko sati nego po sedam dana", ističe Osmanagić.

foto: Avaz.ba

Najviše gostiju u gradu je tokom produžene sezone mart - novembar. Ali, kontinuiran dolazak nastavlja se i tokom zimskih meseci.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Printscreen/ Youtube i Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track