BIH DOBILA NOVOG ŠEFA DRŽAVE: Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Sarajevu (VIDEO)
Foto: Klix.ba/I.Š.

konstitutivna sednica

BIH DOBILA NOVOG ŠEFA DRŽAVE: Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Sarajevu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Prvi predsedavajući u novom sazivu kolektivnog šefa države biće član iz reda srpskog naroda.

U zgradi Predsedništva BiH održana je konstitutivna sednica kolektivnog šefa države. Mandate u narednom, sedmom po redu sazivu Predsedništva BiH preuzeli su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. Certifikate kojim se potvrđuje njihov izbor na ove pozicije uručio im je predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Sednici su, osim brojnih zvanica, prisustvovali i dosadašnji članovi Predsedništva - Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Dragan Čović nije prisustvovao.

Novi članovi kolektivnog šefa države dali su i svečanu zakletvu sledećeg sadržaja: "Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celini, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, i brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana". Džaferović, Komšić i Dodik su pojedinačno izrekli i potpisali tekst zakletve.

Poslovnikom je propisano da predsedavanje u novom sazivu kolektivnog šefa države po automatizmu preuzima član Predsedništva prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva Predsedništva, ako njegovi članovi konsenzusom ne odluče drugačije. Prema toj odredbi Poslovnika, prvi predsedavaući u novom sazivu Predsedništva BiH je Milorad Dodik.

Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Podsećamo, na oktobarskim opštim izborima najviše glasova za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glas ili 36,61 odsto, iz hrvatskog Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 odsto, i Milorad Dodik iz reda srpskog naroda - 368.210 glasova ili 53,88 odsto.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track