KONTAMINIRANA HRANA ZA VOJNIKE BiH:  Umesto junetine u konzervama pronađena svinjetina! Odmah pokrenuta istraga!
Foto: Profimedia

Skandal

KONTAMINIRANA HRANA ZA VOJNIKE BiH: Umesto junetine u konzervama pronađena svinjetina! Odmah pokrenuta istraga!

Bosna i Hercegovina -

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potvrdilo je natpise medija koji su pre nekoliko dana objavili kako se u konzervama junetine, namenjenim pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, nalazi svinjetina.

Na osnovu prijava od strane pripadnika OS BiH i pisanja medija o navodnim nepravilnostima u oblasti nabavke, pripreme i distribucije prehrambenih artikala u toku 2018. godine, MO BiH provelo je internu istragu sa ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za predmetne navode o procesima koji nisu sprovedeni u skladu sa važećim propisima, i Pravilnikom o ishrani u MO i OS BiH i ugovorima o nabavkama artikala ishrane u MO BiH i OS BiH, kao i drugim procedurama koje regulišu ishranu u MO i OS BiH.

Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača sa kojima je MO BiH sklopilo ugovore o snabdevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, i pite sa mesom, izvršili isporuku konzervi u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina", navode iz MO BiH.

Nadležni u MO i OS BiH, dodaje, odmah su "po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicma OS BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki".

"U skladu sa utvrđenim činjenicama, Ministarstvo odbrane BiH preduzet će mere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Takođe, će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, sprovesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima", saopšteno je iz Ministarstva.

Kurir.rs/Radio Sarajevo Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track