ŠAROVIĆ: Priština hitno da ukine odluku o taksama! Evropska komisija da se uključi u rešavanje problema!
Foto: Beta / Milan Obradović

kršenje cefta sporazuma

ŠAROVIĆ: Priština hitno da ukine odluku o taksama! Evropska komisija da se uključi u rešavanje problema!

Bosna i Hercegovina -

Savet ministara BiH zatražio je danas da Priština hitno stavi van snage odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH, a od Evropske komisije zatraženo je da se uključi u rešavanje problema koji preti da poremeti zonu slobodne trgovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Savet ministara BIh danas zaključio da je odluka vlasti u Prištini u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i da krši taj sporazum, odnosno zonu slobodne trgovine, zbog čega traže da vlasti u Prištini odmah ukinu diskriminatorske mere, a da se tim pitanjem pozabavi i EK.

"Kada je u pitanju BIH, ova odluka Prištine je ničim izazvana. Bosna i Hercegovina nije uopšte konsultovana i obaveštena pre donošenja ovakve odluke, što je nefer sa njihove strane".

Kako je rekao, vidljivi su neekonomski argumenti za donošenje ovakve odluke.

"BIH ne razmatra kontramere. Mislimo da ne treba ići tim primerom. Daćemo priliku da se ovaj slučaj reši na drugi način", kazao je Šarović i dodao da će se ovo pitanje "verovatno rešavati negde drugo".

foto: EPA / Markus Heine

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova, ukazao je da je odluka Prištine udarac na stabilnost čitavog regiona.

"Kada uvedete taksu od 100 odsto, to je politika. Izjava Ramuša Haradinaja da će ukinuti takse kada Srbija prizna nezavisnost Kosova, jasno govori o čemu se radi. Jedina razumna stvar je da se povuče ova odluka. Bitno je šta će uraditi Brisel. Same izjave iz Brisela nisu dovoljne. Nije u pitanju samo trgovina", objasnio je.

Podsetimo, nakon što samoproglašeno Kosovo nije primljeno u Interpol, prištinske vlasti odlučile su da povise takse za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BIH.

Kurir.rs / Tanjug, N1

Foto: Beta / Milan Obradović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track