HAOS ISPRED SUDA BIH U SARAJEVU! ORIĆ OPET OSLOBOĐEN ZA UBIJANJE SRBA! Orićeve pristalice viču ALAHU EKBER i nose ratne zastave!  DUGE CEVI NA ULICAMA!
Foto: Printscreen Klix.ba/HM, NAP

PRESUDA ORIĆU

HAOS ISPRED SUDA BIH U SARAJEVU! ORIĆ OPET OSLOBOĐEN ZA UBIJANJE SRBA! Orićeve pristalice viču ALAHU EKBER i nose ratne zastave! DUGE CEVI NA ULICAMA!

Bosna i Hercegovina -

Apelaciono veće Suda BiH oslobodilo je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području Srebrenice u julu 1992. godine.

Reč je o drugostepenoj presudi, a optužbi Tužilaštva oslobođen je i Orićev saborac Sabahudin Muhić. Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dve i po godine.

foto: RadioSarajevo/Dženan Kriještorac
foto: NAP

Ispred Suda BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica, koji uzvikuju "Alahu ekber" i Heroj a ne zločinac, nose ratne zastave tzv. Armije BiH i transparente.

Istovremeno, pred Sudom BIH su bile i porodice srpskih žrtava iz Podrinja, koje su nezadovoljne presudom formirale red držeči u rukama papir sa po jednim slovom, kojima su potom napisali: "Sud BiH jednako Naser Orić".

Oko Suda BiH raspoređena je policija sa dugim cevima i brojne novinarske ekipe.

foto: Printscreen Klix.ba/HM
foto: NAP

Orićeva advokatica Lejla Čović je samo kratko prokomentarisala da je "presuda očekivana".

Bakira Hasečić, predsednica Udružernja žene - žrtve rata o presudi Oriću:

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom veću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu zarobljenih Srba. Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazju, Lolićima i Kunjercu ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Podsetimo, Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Klix.ba/H.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track