INTERVJU, DEJAN LJEVNAIĆ: JAHORINA PONOVO PRVA U REGIONU Skijanje na novim odlično pripremljenim stazama već je počelo!
Foto: Promo

Biser BALKANA

INTERVJU, DEJAN LJEVNAIĆ: JAHORINA PONOVO PRVA U REGIONU Skijanje na novim odlično pripremljenim stazama već je počelo!

Bosna i Hercegovina -

“Tim koji je Dejan Ljevnaić okupio je pokazao da se planskim radom, pravilnim upravljanjem investicijama i projektima može Jahorini vratiti stari sjaj.”

“Zimska sezona 2018/2019 za Jahorinu je isroijska i biće sinonim za sigurnost u sneg, nove staze uz najbolji odnos cene i kvaliteta i bogat zabavni program.”

“Već prvog radnog vikenda u ovoj zimskoj sezoni na jahorinskim stazama je skijalo preko 2.000 skijaša, koji su nestrpljivo čekali da probaju savršenu podlogu napravljenu kombinacijom prirodnog i veštačkog snega.”

„Jahorina je ski centar sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, za najmanje uloženih sredstava dobijate skijanje na stazama uređenim i pripremljenim jednako, ako ne i bolje nego u evropskim ski centrima.“

Jahorina, jedna od najlepših planina Balkana, je posle dužeg perioda stagnacije, poslednjih godinu dana u žiži interosovanja, kako u BIH tako i u inostranstvu. Iako je još pre deset godina počelo ulaganje u Jahorinu, njen potencijal nije bio iskorišćen, tek dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnaićem, počeo je procvat Jahorine i njeno pozicioniranje u potpuno novom ruhu. Tim koji je Dejan Ljevnaić okupio je pokazao da se planskim radom, pravilnim upravljanjem investicijama i projektima može Jahorini vratiti stari sjaj koji je imala za vreme Olimpijade u svom prirodnom okruženju sarajevske regije.

foto: Promo

Jahorina je već dugo u stagnaciji, kako ste uspeli da preokrenete situaciju i da od Jahorine stvorite rekordera u svim oblastima?

Iako niko nije očekivao ovakav procvat Jahorine, ja sam verovao u njen potencijal i bio sam siguran da uz prave poteze možemo da pozicioniramo Jahorinu na mesto koje zaslužuje. U ovom poslu greške su izuzetno skupe i ne mogu se ispraviti, zato je najvažnije imati stručne ljude i dobar tim usresređen na realizaciju zajedničkih ciljeva. Cilj za ovu sezonu nam je bio da pozicioniramo Jahorinu na mesto koje zaslužuje, da dokažemo da uspeh i rezultati od prošle sezone nisu slučajnost i da smo od početka sistemski razmišljali i stvorili strategiju razvoja Jahorine za duži period.

Naglašavam da je ova zimska sezona za Jahorinu istorijska i biće sinonim za sigurnost u sneg, nove staze uz najbolji odnos cene i kvaliteta i bogat zabavni program.

Prvi u reginu smo otvorili zimsku sezonu 29.11.2018. godine, dok je 01.12.2018. bilo svečano otvaranje novog sistema za osnežavanje koji daje Jahorini sigurnost u sneg. Novoizgrađeni najsavremeniji sistem za osnežavanje je od proizvođača Technoalpin, koji pokriva čak 70% svetskog tržišta. Već prvog radnog vikenda u ovoj zimskoj sezoni na jahorinskim stazama je skijalo preko 2.000 skijaša, koji su nestrpljivo čekali da probaju savršenu podlogu napravljenu kombinacijom prirodnog i veštačkog snega. 40 km odlično uređenih i ublaženih novih jahorinskih ski staza i puteva su od ove sezone povezane u celinu sa 88 lansera i 25 topova, a na samom vrhu planine, izgrađeno je veštačko jezero od 75.000 m3 koje će biti atrakcija i leti i zimi. Prilikom izgradnje novih staza vodili smo računa da budu urađene po FIS standardima, široke minimum 40m, bez kontranagiba, tako da sada na blagim stazama svaki početnik može da se spusti sa vrha Jahorine. Za sprovedene investicione radove na izgradnji staza smo dobili potvrdu, odnosno sertifikat Svetske skijaške federacije, da su staze homologovane za discipline slalom, vele slalom, SG i spust. Sve staze su zatravljene i urađeni su drenažni kanali kako bismo ih što lakše održavali. Najveću pažnju posvetili smo upravo izgradnji novih, blagih staza, kojih sada ima više od 2/3, ali nismo zaboravili na strastvene i iskusne skijaše za koje smo nakon 28 godina oživeli stazu Olimpijski spust.

Napravili smo novi dečiji vrtić u Rajskoj Dolini, i postavili još jednu traku kod ski lifta Poljice kojom će biti proširen kapacitet vrtića na Poljicama. Postavljena su dva nova prodajna mesta sa 5 ski kasa, na Ogorjelici i Rajskoj Dolini. Parking prostor je proširen za oko 1.000 parking mesta i naplata parkinga će biti automatizovana sa elektornskim sistemom.

Još jedna od novina ove godine je sistem osnežavanja Snow factory koji ćemo imati na raspolaganju zbog priprema zimske olimpijade mladih Eyof 2019, u pitanju je najmoderniji sistem proizvodnje veštačkog snega kojem nije potreban temperaturni minus da bi proizvodio sneg.

Bezbednost skijaša nam je uvek prioritet, tako da smo izgradili novi heliodrom koji će da omogući brže zbrinjavanje povređenih skijaša, a i ove godine smo organizovali pokaznu vežbu spasavanja na kojoj smo ujedinili sve bezbednosne segmente na planini i proverili njihovu spremnost za sezonu.

foto: Promo

Kada se sagledaju sve investicije koje ste uradili, da li je ski karta skupa ili je Jahorina pristupačan ski centar za skijanje?

Želim da istaknem da je Jahorina ski centar sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, za najmanje uloženih sredstava dobijate skijanje na stazama uređenim i pripremljenim jednako, ako ne i bolje nego u evropskim ski centrima. Analizirajući rezultate od prošle sezone, cene ski karata smo minimalno korigovali u strukturi, ali ukupnog povećanja ski karata nije bilo. Prosečna vrednost ski karte je 12 eura. Uradili smo i komparaciju cena ski centara u širem regoniu i potvrdili da smo najjeftiniji, a da pružamo najbolju uslugu i najbolji doživljaj za skijaše. Samo u odnosu na Srbiju, naš ski pas je jeftiniji za gotovo 50%.

Tako da, iako smo realizovali veliki broj projekata koji obećavaju izuzetno uspešnu zimsku sezonu na Jahorini, iako Jahorina više ne zavisi od količine snežnih padavina već skijašima garantuje mogućnost skijanja minimalno 120 dana tokom sezone, cenovnik je ostao na nivou prošle sezone. Uz to, trenutno su cene karata snižene sa 70 % do 16.12., a tokom sezone ćemo imati i razne akcije i promo vikende.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, planina Jahorina, skijanje, zima
foto: Promo, Srđan Patrnogić

Event marketing ste podigli na zavidan nivo. Posle Željka Joksimovića, Severine, Lexington benda, ko će zabavljati publiku na Jahorini ove sezone?

Moram da počnem od Otvaranja sistema za osnežavanje koje smo proslavili sa spektakularnim koncertom jedne od najvećih estradnih umetnica regiona Svetlane Ražnatović. Više od 10.000 ljudi je prisustvovalo na ovom muzičkom spektaklu i zaista smo od svih dobili samo reči hvale za organizaciju, a najviše za tu činjenicu da smo već prvog decembra napunili planinu posetiocima toliko da su svi smeštajni kapaciteti na Jahroni bili u potpunosti popunjeni.

Zvanično otvaranje zimske sezone je planirano od 13. do 16.12.2018. godine, kada će u sklopu trodnevnog Retro ski openinga svi posetioci planine uživati u retro zabavnim i takmičarskim aktivnostima ali i koncertu Crvene Jabuke zakazanom za 15. decembar. U tom periodu ćemo omogućiti skijašima da probaju naše nove staze po povlašćenoj ceni sa popustom od čak 70%. Do sada nezapamćen događaj očekujemo na prednovogodišnjem koncertu velike Balkanske dive Lepe Brene koji smo predvideli za 29.12., a za koji se već traži „karta više“. Dalje, Exitov Festival 84 koji je nominovan za nagrade kao najbolji festival u tri kategorije će postati tradicionalan zimski festival na Jahorini rezervisan za mart.

Uporedo sa svim ovim aktivnostima radimo i pripreme za EYOF olimpijske igre mladih koje će se od 9. do 16. februara održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Konkretno mi smo zaduženi za pripremu tri borilišta: Biatlon, Karling i, naravno, alpsko skijanje.

Kurir.rs / Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track