Najnovije vesti

RASKOL! Prekinuta sednica SDS, delegatima zabranjen ulazak! Traže da Govedarica da ostavku!
Foto: Printscreen RTRS

HAOS NA SEDNICI

RASKOL! Prekinuta sednica SDS, delegatima zabranjen ulazak! Traže da Govedarica da ostavku!

Bosna i Hercegovina


Stranačka Skupština, na kojoj su trebalo da budu analizirani rezultati izbora i donesena odluka o raspisivanju redovnih unutarstranačkih izbora, prekinuta je i nije poznato kada će biti održana nova.

Predsednik stranke Vukota Govedarica kaže da je razlog dolazak delegata iz Doboja i njihovo zahtevanje prava glasa, što, kaže, nije u skladu sa Statutom stranke jer je dobojski gradski odbor raspušten. Istovremeno, nezadovoljstvo unutar stranke sve je veće, a pojedini članovi, kojima je juče bio zabranjen ulazak na sednicu, otvoreno traže smenu Govedarice.

Problemi su počeli već prilikom verifikacije mandata delegatima jer je delegaciji iz Čelinca, predvođenoj nekadašnjim predsednikom opštinskog odbora, Goranom Tubakom, onemogućen je ulazak jer, kako je rečeno, nisu bili na spisku. Isto je pokušano i sa delegatima iz Doboja, ali su oni odlučili da ne prihvate tu odluku.

foto: Printscreen RTRS

"Imajući u vidu da je gradska organizacija Doboj raspuštana od strane Glavnog odbora, naravno da danas nisam pozvao delegate iz Doboja. Oni su se odlučili da nasilno uđu na sednicu i nije bilo dogovora kako i na koji način da sve to prevaziđemo. Nažalost, ja sam konstatovao da ne postoji uslov za održavanje sednice Skupštine stranke", rekao je Govedarica.

foto: Printscreen RTRS

Isključeni član SDS iz Doboja, Boris Јerinić, smatra da su delegati iz Doboja imali pravo da učestvuju na sednici jer nisu isključeni iz stranke. To im je, kaže, onemogućeno samo zato što drugačije misle od aktuelnog rukovodstva.

"Hteli su da se obračunaju, da imaju apsolutnu većinu. Iz tog razloga su prekinuli današnju sednicu, jer su ovi ljudi došli da iskažu svoje mišljenje. Imaju pravo na mišljenje. To je jedna samovolja, diktatura jednog čoveka koji misli da po cenu svega treba da ostane na čelu SDS", rekao je Јerinić. Sličnog stava je Goran Tubak iz Čelinca, koji tvrdi da je na Skupštini bilo 200 nezadovoljnih članova koji su tražili da se izjašnjava o poverenju predsjedniku stranke.

Goran Tubak
Goran Tubakfoto: Printscreen RTRS

"Ovo danas jasno pokazuje ono što smo ranije govorili. Dok ne ode Vukota Govedarica, nema mira unutar SDS", naglasio je Tubak.

Međutim, Govedarica dešavanja na jučerašnjoj skupštini ne smatra eskalacijom krize unutar stranke, jasno stavljajući do znanja da ne namerava da se povuče sa čela stranke.

foto: Printscreen RTRS

"Nije ovo produbljivanje krize. Ovo je samo pokušaj da se prevladaju određene strukture u SDS koje imaju potpuno drugačije razmišljanje u odnosu na mene", dodaje Govedarica.

Iako Govedarica tvrdi da ima podršku Glavnog odbora, utisak je da je sve manje članova stranke koji mu je javno i nedvosmisleno pružaju. Među njima i je Miladin Stanić.

Miladin Stanić
Miladin Stanićfoto: Printscreen RTRS

"Јa sam za to da svi ljudi, i oni koji nisu u SDS, mogu da prisustvuju. Idemo u unutarstranačke izbore jer je to jedino pravo rešenje za SDS, koji je u krizi, podeljenih stavova i mišljenja", ističe Stanić.

Unutarstranačke izbore najavio je i Govedarica, rekavši da ih je raspisao za Glavni odbor i da slede pripreme za njihovo održavanje. Istovremeno, mnogi mu poručuju da se sada krije iza unutarstranačkih izbora, iako je pre opštih izbora poručio da neće biti predsednik bilo da pobedi ili izgubi.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...