DODIKOVA GODIŠNJA KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Za uspešnu regionalnu saradnju važni odnosi BiH i Srbije! Predsedavajući Saveta ministara biće Srbin - naš predlog Zoran Tegeltija (VIDEO)
Foto: RTRS

IZ MINUTA U MINUT

DODIKOVA GODIŠNJA KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Za uspešnu regionalnu saradnju važni odnosi BiH i Srbije! Predsedavajući Saveta ministara biće Srbin - naš predlog Zoran Tegeltija (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da uspešna regionalna saradnja podrazumeva da BiH ima što bolje odnose sa Srbijom, ponovio da BiH neće prihvatiti kosovsku nezavisnost, te da će i ubuduće pratiti stav Srbije po tom pitanju.

Na početku godišnje konferencije, Dodik se zahvalaio novinarima za saradnju u prošloj godini i najavio neke projekte u 2019. godini.

"Kraj godine je vreme da se sumiraju važni događaji iz protekle godine i da se najave planovi i projekti za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je da je postojalo mešanje stranog faktora u izborni proces", rekao je Dodik.

On je dodao da su Opšti parlamentarni izbori obeležili 2019. godinu.

"Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces, međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života, Bavili se infrastrukturnim projektima", izjavio je Dodik.

Istakao je da je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih u Srpskoj.

"Imamo povećanje zaposlenosti za 2,2 odsto", dodao je Dodik.

foto: RTRS

On je naglasio da je Srpska, u ovoj godini koja ističe, imala najveće anuitete za povrat zajmova.

"Naš anuitet u narednoj godini biće manji za 240 miliona KM što će omogućiti da naš budžet normalno funkcioniše", poručio je Dodik, te dodao da će u 2019. godini cilj biti da prosečna plata bude 1.000 KM.

Dodao je da su u Srpskoj povećane penzije i da će se povećavati i dalje.

"Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu da se pohvalim da smo završili autoput '9 januar', a nastavićemo i raditi na koridoru do Drine. Ovu godinu obeležio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili", naveo je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je dodo da se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju.

"Objedinili smo sve klinike na jednom mestu. Nastavljamo i dalje da radimo kako bi on bio reprezentativan objekat", kaže Dodik.

Podsetio je da je preko 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 miliona za realizaciju projekata.

On je istakao da će Republika Srpska raditi na sprečavanju ulaska migranata u BiH, i dodao da će biti preuzete efikasne mere da se od ulaska migranata zaštiti Republika Srpska.

"Iduće godine radićemo i na tome da se BiH reši prisustva visokog predstavnika kao i da se prekine angažman stranih sudija u Ustavnom sudu", rekao je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska učiniti sve da obezbedi mir na ovim prostorima.

"Bavićemo se pitanjem ostvarivanja stausa kandidata ze EU i već smo mogli imati uslove da o tome razgovaramo da smo formirali Savet ministara. Ali pošto smo zemlja apsurda i to pitanje se odužilo. Srpska je konstituisala vlast i implementirala izborne rezultate i odradila sav posao u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija", naglasio je Dodik.

Vezano sa Savet ministara, Dodik je naglasio da predsedavajući treba da bude iz reda srpskog naroda, te da to treba da bude Zoran Tegeltija.

foto: RTRS

"Srpska će dati svoje predloge, onako kako joj to pripada", rekao je Dodik i dodao da tamo gde on boravi mora da bude obeležje Republike Srpske.

"To što se to nekome ne sviđa, to je drugo pitanje. Vreme je da zastava bude tamo gde god se nalaze predstavnici srpskog naroda", kategoričan je Dodik.

On je dodao da će novi zakon o zastavi biti čim se formira Savet ministara.

Što se tiče obezbeđenja, Dodik je rekao da će ga čuvati samo policija Srpske i niko drugi.

"Neće me čuvati niko u koga nemam poverenje", rekao je Dodik.

Nakon konferencije, biće priređen novogodišnji prijem za urednike, novinare i ostale predstavnike medijskih kuća, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsedništva BiH.

Kurir.rs/ RTRS/ Atvbl.com

Foto: Printscreen/ Avbl.com/ RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja