Najnovije vesti

SRBI U AMERICI SLAVE DAN SRPSKE: U Ohaju nisu zaboravili svoje korene i rodno mesto!
Foto: RTRS

SVEČANO OBELEŽENO

SRBI U AMERICI SLAVE DAN SRPSKE: U Ohaju nisu zaboravili svoje korene i rodno mesto!

Bosna i Hercegovina

Mnogi Srbi naselili su Sjedinjenje Američke države, koje svima garantuju slobodu vere i svaku drugu slobodu. Republika Srpska, jedna je od zemalja odakle su mnogi Srbi došli u Ameriku, ali nisu zaboravili svoje korene, rodbinu, rodno mesto, a naročito ne svoje stradale srodnike i prijatelje.

Da je tako pokazuje i primer u hramu Svetog Dimitrija u Akronu u Ohaju. Na inicijativu arhijerejskog namesnika klivlendskog, oca Dragana, otvorena je nova stranica letopisa akronske parohije.

Naime, otac Dragan zaključio je da postoje uslovi da se i u ovoj zemlji obeleži dan Republike Srpske u pomen svih njenih osnivača ali i kao stalno podsećanje mnogih parohijana, da iako su daleko od matice, Crkva Božija uvek brine o njima i čini sve da bar duhovno budu sa svojim zemljacima u rodnom kraju.

 

S tim u vezi, 9. januara na praznik Svetog Arhiđakona Stefana služena je Sveta Liturgija, kojom je načalstvovao jeromonah Nektarije, a sasluživali su: protojerej - stavrofor Đorđe Mileusnić, protosinđel Sava, jeromonah Maksim i jerej Sergije Čabotar (Ruska Crkva), u molitvenom prisustvu protonamesnika Dragana Goronjića.

U toku Svete Liturgije jeromonah Maksim je blagoslovio i osveštao slavska znamenja. Po otpustu, prazničnom besedom svima se obratio otac Nektarije. U crkvenoj trpezariji priređena je agapa u toku koje je pušten dokumentarni film o nastanku Republike Srpske.

 

Ovom prilikom otac Dragan se zahvalio Episkopu Irineju na blagoslovu da se otpočne jedna ovakva manifestacija, a sve radi pastirskog staranja i brige kao i utehe parohijanima koji žive daleko od svoje otadžbine u kojoj su ostavili mnoge grobove svojih srodnika osnivača Republike Srpske.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...