Najnovije vesti

LINTA ODBRUSIO SDA: Oni otvoreno krše Ustav i Dejtonski sporazum, niko nema prava da srpskom narodu određuje ime njegove države
Foto: Dragana Udovičić

ANTISRPSKA POLITIKA

LINTA ODBRUSIO SDA: Oni otvoreno krše Ustav i Dejtonski sporazum, niko nema prava da srpskom narodu određuje ime njegove države

Bosna i Hercegovina

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da SDA otvoreno krši Ustav BiH i Dejton najavom da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja imena Republike Srpske.

Linta je rekao da je ta "nerazumna" najava SDA neprijateljska i predstavlja još jedan u nizu dokaza dugogodišnje antisrpske politike najveće bošnjačke stranke u BiH.

"SDA ne može da se pomiri sa činjenicom da je Republika Srpska večna kategorija koju je srpski narod stvorio u odbrambenom i pravednom ratu. Niko nema prava da srpskom narodu u Srpskoj određuje ime njegove države za koju je više od 30.000 srpskih boraca i civila dalo svoj život", naveo je Linta.

foto: Beta/Hazim Aljović

Linta ističe da SDA živi duboko zarobljena u prošlosti i nije spremna da se suoči sa istinom da snosi veliki deo odgovornosti za rat u BiH.

"Zbog toga SDA uz pomoć pojedinih zapadnih centara moći pokušava u miru da ostvari ratne ciljeve Alije Izetbegovića o stvaranju unitarne, centralističke i islamske BiH bez ili sa što manje Srba", rekao je Linta.

Jedan od važnih koraka u tom pravcu jeste da se pored otimanja nadležnosti Republici Srpskoj, osporavanja Dana Republike Srpske, negira i njeno ime, kazao je Linta.

Kaže da Srbija i srpski narod nikada neće pristati da se ime Republika Srpska dovode u pitanje.

"Republika Srpska je deo Ustava BiH koji je neodvojivi deo Dejtonskog sporazuma. Jasno je da SDA uz pomoć svojih zapadnih mentora i dalje pokušava da grubo krši Dejtonski sporazum i time otvoreno radi protiv mira, stabilnosti i ravnopravnog statusa tri konstututivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata", zaključio je Linta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...