OPASNI POTEZI: Gudenus i Cvijanovićeva osudili napade SDA na Republiku Srpsku
Foto: RTRS

OSUDA

OPASNI POTEZI: Gudenus i Cvijanovićeva osudili napade SDA na Republiku Srpsku

Bosna i Hercegovina -

BEČ - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i šef poslaničkog kluba u austrijskom parlamentu vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johanes Gudenus, osudili su danas u Beču inicijativu SDA da se promeni ime RS.

Gudenus je ukazao na to da je Republika Srpska upisana u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BIH kao ime tog entiteta i da ne bi bilo dobro da se tu išta menja.

Johanes Gudenus
Johanes Gudenusfoto: Printscreen RTRS

On je takođe ukazao na to da zasigurno ni druga strana ne bi dozvolila niti volela da se njoj neko meša u ime i budućnost.

Cvijanovićeva je rekla da je Gudenusu objasnila da je apsolutno nenormalno da se plasiraju takve političke teme umesto da se, pošto su sprovedeni izbori, primene njihovi rezultati i da se počne s bavljenjem ekonomskim i socijalnim pitanjima.

"Isto tako pre nekoliko godina izbačena je tema vezana za proslavu dana RS. Sada imamo napad, nasrtaje na samo ime RS. Za mene je sasvim normalno da to svako osudi, jer je to nenormalno ponašanje, izmišljanje političkih temperaturnih tema, umesto da se bave stvarnim životom", kazala je ona dodajući da SDA pokušava time da sakrije činjenicu da su oni ti koji blokiraju formiranje Saveta ministara BiH i da političkim igrama pokušava da spreči implementaciju rezultata.

Predsednica Srpske dodaje da je izmišljena opasna tema jer se radi i o napadu na BiH.

"Iako se SDA možda ne čini, ili ne razumeju dovoljno misleći da napadaju samo RS, oni nasrću na BiH. RS sa svojim imenom jasno je prepoznata Dejtonskim sporazumom i u Aneksu 4 koji je Ustav BiH. Nema nikakve dileme da je ovo pokušaj pravljenja BiH po njihovoj recepturi", kazala je ona i poričila da u tome neće uspeti.

Cvijanovićeva je takođe Izrazila zadovoljstvo što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko osudio ovu inicijativu SDA.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track