DODIK: Inicijativa SDA za promenu imena Srpske je udar na Ustav i Dejton! Ako Ustavni sud prihvati apelaciju, donećemo odluku o statusu RS! (VIDEO)
Foto: printscreen RTRS

JEDINStven stav

DODIK: Inicijativa SDA za promenu imena Srpske je udar na Ustav i Dejton! Ako Ustavni sud prihvati apelaciju, donećemo odluku o statusu RS! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predstavnici svih političkih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su danas zajedničku izjavu u kojoj su upozorili da će Narodna skupština RS doneti odluku o budućem statusu RS, ako Ustavni sud BiH prihvati moguću apelaciju Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni naziva Republike Srpske.

U izjavi je navedeno da bi podnošenje takve apelacije bilo antidejtonsko i antiustavno delovanje, kao i direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na sastanku konstatovano da sam Ustav BiH ne dozvoljava ovakvu vrstu apelacije, ali da zbog ranijeg ponašanja Ustavnog suda BiH stranke iz RS izražavaju potpuno nepoverenje prema Ustavnom sudu.

"Ako aplacija bude podneta biće to flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma, a onda će Narodna skupština RS održati sednicu na kojoj će se doneti odluka o statusu RS i daljem delovanju srpskih predstavnika u BiH", rekao je Dodik.

On je kazao da RS ne pristaje ni na kakva uslovljavanja i da njegova stranka neće pregovarati sa SDA o formiranju vlasti na državnom nivou, sve dok SDA ne saopšti da ne namerava podneti apelaciju o promeni naziva Republike Srpske.

Lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da stranke iz RS danas upozoravaju da je političkim stavovima SDA ugrožena ustavna pozicija BiH i Dejtonski sporazum, kao i Ustav RS, koji su spremne da brane.

"Svi naši dalji koraci zavise od (lidera SDA Bakira) Izetbegovića i njegove družine, koja je spremna da ruši Dejtonski mirovni sporazum", kazao je Govedarica. Prema njegovim rečima, SDA je danas imala "prizemniji stav" u vezi sa mogućim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH.

Iz SDA je juče saopšteno da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske. Lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da će dati rok od šest meseci i šansu da se promeni odnos RS prema državi.

Kurir.rs/Beta

Foto RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track