BOSANCI IDU NA MESEC, ALI GA NE SMEJU OKUPIRATI: BiH pristupila Sporazumu o svemiru, ali su tviteraši imali najbolje reakcije na ovu vest!
Foto: Shutterstock

svemirski ustav

BOSANCI IDU NA MESEC, ALI GA NE SMEJU OKUPIRATI: BiH pristupila Sporazumu o svemiru, ali su tviteraši imali najbolje reakcije na ovu vest!

Bosna i Hercegovina -

Veće ministara BiH utvrdilo je predlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući i Mesec i druga nebeska tela.

Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama.

Istovremeno će biti stvoreni uslovi da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijumima koje organizuje UN u ovoj oblasti, saopšteno je iz Veća ministara BiH.

Kako je navedeno, ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahteva za članstvo u Odboru za mirno korišćenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i saobraćaja dostaviće Predlog osnova Predsedništvu BiH u dalju proceduru odobravanja.

Ovaj ugovor datira još iz 1966. godine i u svetu je poznat kao "svemirski ustav", s obzirom na to da su iz njega proizašli svi kasniji ugovori koji se odnose na istraživanje svemira, prava astronauta itd.

Osnovna načela ugovora su istraživanje svemira za dobrobit čovečanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korišćenje resursa u svemiru, nijedna država ne sme uključiti deo svemira u svoj sastav ili ga vojno okupirati, države ne smeju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tela, ili u svemir.

Sasvim je jasno kako je ovo pitanje izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

"BiH pristupa Sporazumu o svemiru, to znaci da Mesec nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, i to je u skladu sa odlukom #ZAVNOBIH-a !!!", stoji u jednom komentaru na Tviteru.

"Od davnina Mujo kuje konje po mjesecu, a oni nama tek sada daju pristup... Ccc...", "Konačno ćemo potpisati sporazum da smijemo istraživati Mjesec i druga nebeska tijela, ali ih ne smijemo okupirati! Yes!", samo su neki od komentara.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track