NIŠTA OD BOSANSKOG ALKATRAZA: Najmoderniji zatvor koči srpsko-hrvatski sukob, donatori gube strpljenje! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

tradicija

NIŠTA OD BOSANSKOG ALKATRAZA: Najmoderniji zatvor koči srpsko-hrvatski sukob, donatori gube strpljenje! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Vlasti Bosne i Hercegovine mogle bi da se suoče sa zahtevom inostranih donatora da im vrate čak jedanaest miliona evra doniranog novca koji je utrošen na gradnju novog zatvora u okolini Sarajeva jer on još nije profunkcionisao a razlog za to je tipičan za ovu zemlju jer se u njoj ne mogu da dogovore koje će nacionalnosti biti upravitelj zatvora, prenose lokalni mediji.

Savremeni zatvor podignut je u selu Vojkovići, desetak kilometara izvan Sarajeva, građen je pre gotovo dvanaest godina. Ovaj objekat je planiran kako bi se rasteretili postojeći prenatrpani zatvori, ali i kako bi se stvorili uslovi za smeštaj osuđenika za najteža krivična dela poput ubistava i ratnih zločina.

Takvi zatvornici do sada su izdržavali kaznu uglavnom u zloglasnom zatvoru u Zenici koji ima kapacitet da smesti nešto više od 700 robijaša različitih kategorija dok su ukupni kapaciteti svih postojećih zatvora u BiH proektovani za smeštaj nešto više od 3.700 osuđenika i pritvorenika.

Novi zatvor je projektovan tako da ispunjava najstrože sigurnosne standarde, predviđen je za inicijalni smeštaj 350 zatvorenika sa mogućnošću dvostrukog povećanja tih kapaciteta. Ceo projekat je koštao je oko 40 miliona evra od čega su 11 miliona bespovratna sredstva koja su osigurali inostrani donatori odnosno najvećim delom Evropska unija te vlada Švedske.

Osim problema u gradnji, prikupljanju novca te pri izvršenju tehničkog prijema zatvora koji su prouzrokovali probijanje svih predviđenih rokova za stavljanje zatvora u funkciju sada se pojavio i kadrovski problem.

Iz Ministarstva pravosuđa BiH potvrdili su kako su im inozemni donatori "eksplicitno izrazili nezadovoljstvo jer zatvor još nije stavljen u funkciju".

U saopštenju su naveli kako je u Sarajevu nedavno stiglo upozorenje kako postoji realna mogućnost da donatori, koji su za izgradnju zatvora darovali sredstva u iznosu od 11 miliona evra, zatraže povrat tog novca od BiH jer su nezadovoljni neodgovornim ponašanjem države.

Kazao je kako je u sadašnjim okolnostima nemoguće procijeniti kada će zatvor konačno biti otvoren jer je to odluka koju treba donijeti Vijeće ministara BiH a neki ministri, kako tvrdi Grubeša, svojim ponašanjem to onemogućuju.

Mediji citiraju anonimne izvore iz Ministarstva pravosuđa koji tvrde kako je sve zakočio sukob između ministra Josipa Grubeše i zamenika predsednika Veća ministara BiH i ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića.

Grubeša bi, kako tvrde Oslobođenje, Dnevni avaz i portal Faktor, da novi upravnik bude Hrvat dok Šarović traži da se na tu poziciju imenuje Srbin.

Bez izbora upravnika ne može uraditi ništa jer je upravo zadatak te osobe voditi postupak odabira svih 273 zaposlenih koliko bi ih po sistematizaciji radnih mesta trebalo biti u novom zatvoru.

Dok traje borba za nacionalnu kvotu na rukovodećim mestima gomilaju se troškovi a funkcionalnost novog zatvora je dovedena u pitanje.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track