BOSANSKI KANIBAL USKORO NA SLOBODI?! Ubio i pojeo majku ali zbog jedne stvari mogao bi da izađe iz PSIHIJATRIJSKE ustanove
Foto: Avaz.ba

PROGLAŠEN NEURAČUNLJIVIM

BOSANSKI KANIBAL USKORO NA SLOBODI?! Ubio i pojeo majku ali zbog jedne stvari mogao bi da izađe iz PSIHIJATRIJSKE ustanove

Bosna i Hercegovina -

Krajiški kanibal Sabahudin Velić, koji je sekirom ubio majku Nasihu (60), a potom delove tela jeo, od početka februara nalazi se na čuvanju i psihijatrijskom lečenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, gde će, prema odluci Kantonalnog suda u Bihaću, provesti šest meseci.

Ovih dana pokrenut je sudski postupak kako bi Velić trajno ostao na Sokocu, a što će zavisiti i od nalaženja sredstava koja će se morati da se uplate Zavodu na Sokocu. U suprotnom, ovaj opasni ubica mogao bi se, eventualno, naći na slobodi.

Postupak za trajno čuvanje i lečenje Velića pokrenut je pred Opštinskim sudom u Bosanskoj Krupi na inicijativu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona jer je tim veštaka konstatovao da Velić boluje od psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

"Pre deset dana predmet nam je stigao iz Kantonalnog suda u Bihaću. Sudija je već pokrenuo postupak i u narednom periodu biće ispitan veštak koji je utvrdio da je Sabahudin Velić krivično delo počinio u stanju neuračunljivosti", rekao je Sead Komić, predsednik Opštinskog suda i Bosanskoj Krupi.

Postupak se vodi ubrzano jer, kako je objasnio Komić, moraju se iznaći novčana sredstva kojima bi se, nakon isteka šest meseci, trebao uplatiti nastavak lečenja i čuvanja Velića na Sokocu.

Uplata novca

"Ukoliko sudija donese odluku da lečenje treba biti produženo, ja ću odmah obavestiti Vladu Unsko-sanskog kantona o odluci i tražiti da se iz budžeta izdvoje sredstva kako bi se uplatio nastavak lečenja", rekao je Komić.

Ukoliko Kanton eventualno ne izdvoji sredstva, Velić bi se, kako je pojašnjeno, mogao naći na slobodi.

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva otišao je klanjati, da bi posle telo prebacio na drugo mesto i zapalio ga.

Budući da telo nije izgorelo, ukopao je majku na nepoznato mesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gde ga je seckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je posle jeo. Monstrum je razbacao deo tela po okolnim livadama i šumi, dok je deo zakopao u blizini kuće.

Slušao uputstva

Velić je ubio i psa jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao uputstva više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, verujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumeju u veru.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track