Najnovije vesti

DODIK URUČIO HANU ODGOVORE NA UPITNIK: U BiH postoji konsenzus o evropskom putu (FOTO)
Foto: RTRS

SASTANAK U BRISELU

DODIK URUČIO HANU ODGOVORE NA UPITNIK: U BiH postoji konsenzus o evropskom putu (FOTO)

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik boravi u poseti institucijama Evropske unije u Briselu gde se sastao sa evropskim zvaničnicima i uručio evropskom komesaru za proširenje Јohanesu Hanu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Dodik je zahvalio Hanu i Mogerinijevoj, rekavši da odgovori na dodatana pitanja iz Upitnika približavaju onome u čemu u BiH postoji konsenzus, a to je članstvo u EU. Dodik je naveo da su odgovori usaglašeni kroz mehanizam koordinacije i izrazio zadovoljstvo što je taj proces uspešno okončan.

 

"Verujem da će sadašnji sastav Evropske komisije dati mišljenje koje će nas približititi kandidatskom statusu", rekao je on.

 

foto: RTRS

Han je podsetio da je ovo druga poseta Dodika Briselu, u vrlo kratkom periodu i najavio da će krajem meseca posetiti Bosnu i Hercegovinu.

 

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije deo je celokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

 

Uručenju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika prethodio je sastanak Dodika sa Hanom i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

 

foto: RTRS

 

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume - 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...