BLAŽEN MEĐU STUDENTKINJAMA: Među 30 devojaka sa Medicinskog fakulteta u Foči samo jedan kolega! Evo kako se snalazi!
Foto: Profimedia

čuvaju ga kao kap vode na dlanu

BLAŽEN MEĐU STUDENTKINJAMA: Među 30 devojaka sa Medicinskog fakulteta u Foči samo jedan kolega! Evo kako se snalazi!

Bosna i Hercegovina -

Na završnoj četvrtoj godini odseka defektologije Medicinskog fakulteta u Foči trenutno je 31 student i to 30 devojaka i jedan muškarac Slobodan Filipović iz Srpca.

Slobodan priča da ih je svega četvorica na sve četiri godine i da mu nije svejedno što na četvrtoj godini nema nijednog muškog kolegu, ali i da mu ne pada teško stalno okruženje devojaka.

"Na prvoj godini nema nedan muškarac, na drugoj ima jedan, na trećoj dva i na četvrtoj samo ja. Naravno da bi bilo poželjnije da imamo više muških kolega, ali svakako to ne predstavlja problem jer imam jako dobre i prijatne koleginice", kaže dvadesetdvogodišnji Srpčanin.

Na defektologiji, tačnije na medicinskom odseku specijalne edukacije i rehabilitacije studenti se školuju za rad sa osobama s teškoćama u razvoju.

Slobodan smatra da su predrasude i negativno mišljenje o toj kategoriji stanovništva doprele da se muškarci dosta ređe od devojaka opredeljuju za ovaj plemeniti poziv.

"Sigurno da je razlog za to slaba informisanost i ti negativni stavovi, razni stereotipi o osobama sa smetnjama u razvoju, što je problem našeg društva. Mnogi smatraju da je ovo naporan posao, ali svaki posao je naporan na svoj način, a u ovom je bitno biti komunikativan i imati empatiju. Nadam se da će se takvi stavovi, sa boljom informisanošću, u budućnosti promeniti", ističe Slobodan.

On je dodao da je ovaj poziv izabrao i zbog toga što omogućava dalje usavršavanje, a deficitarno je zanimanje i mogućnost zapošljavanja je velika. Slobodan je omiljen među koleginicama, koje za njega imaju samo reči hvale.

„Slobodan je pre svega dobar drug, jako je kolegijalan, druželjubiv, super je prihvaćen od nas devojaka. Jeste da je jedan jedini, sva naša pažnja usmerena je ka njemu, trudimo se da se prilagodimo, sve radimo u dogovoru s njim, nikad ga ne izostavljamo i čuvamo ga „kao malo vode na dlanu“, kaže Nikšićanka Milica Krejović.

Jovana Šukalo iz Gradiške dodaje da je Slobodan veoma dobar prijatelj i da im pomaže oko ispita i predispitnih obaveza.

"Poručila bih muškarcima da je ovaj smer veoma dobar i perspetkivan, a oni u nekim aspektima ove struke mogu da ostvare veći autoritet nad populacijom sa kojom radimo“, istakla je Šukalo.

Kurir.rs/Radio Foča

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track