SEĆANJE NA EGZODUS 120.000 SARAJEVSKIH SRBA: Biće služen pomen palim borcima, a venci će se polagati na Sokocu
Foto: Youtube/Printscreen

prisiljeni da napuste vekovnaa ognjišta

SEĆANJE NA EGZODUS 120.000 SARAJEVSKIH SRBA: Biće služen pomen palim borcima, a venci će se polagati na Sokocu

Bosna i Hercegovina -

U Sokocu i Palama danas će biti održano centralno obeležavanje 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Biće služen pomen poginulim borcima, a venci će biti položeni na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

U manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos za sve stradale Srbe, prvenstveno za Srbe Sarajevsko-romanijske regije koji su stradali u odbrani ovih prostora.

Obeležavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Predviđen je i kulturno-duhovni program.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je ove godine prvi put 16. mart utemeljen kao datum kada se, pod okriljem Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obeležava sećanje na egzodus sarajevskih Srba.

Vuković je napomenuo da je 16. mart 1996. godine bio poslednji dan organizovanog izlaska Srba iz sarajevskog naselja Grbavice.

On je naglasio da se sećanjem na egzodus sarajevskih Srba mora ukazati na istinu zbog koje su stanovnici Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Vogošće i Grbavice bili prisiljeni da napuste vekovna ognjišta.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track