BAKIROV JURIŠNIK I DALJE UDARA NA  NOVINARE: Redakcija Žurnala održala konferenciju ispred firme gde je napadnut njihov kolega, član SDA ih brutalno napao (VIDEO)
Foto: Printscreen Klix.ba

sramota

BAKIROV JURIŠNIK I DALJE UDARA NA NOVINARE: Redakcija Žurnala održala konferenciju ispred firme gde je napadnut njihov kolega, član SDA ih brutalno napao (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Redakcija portala Žurnal najavila je podnošenje krivične prijave protiv predsednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira koji je napao fotoreportera ove redakcije Adija Kebu. S druge strane, Ćesir je već podnio tužbu protiv svoje žrtve za neovlaćeno snimanje objekata njegove firme Bosnaplast.

Novinari Žurnala su održali konferenciju za štampu ispred kompanije Bosnaplast, gde ij je napao član SDA Senad Sućeska koji je posle uvreda upitao: "Šta vam je SDA kriva?"

Selvedin Avdić, urednik Žurnala, kazao je kako je ovo pervetirana logika gde se tuži novinar kojeg su pokušali pretući i oštetili mu opremu, ali da je sve moguće.

Podsetimo, fotograf je bio na radnom zadatku i fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast - o čijem poslovanju ovaj portal piše. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini. Ćesir je pretio da će mu razbiti kameru. Iako ga je fotograf Žurnala upozoravao da se nalazi na javnoj površini, na radnom zadatku, Ćesir je nastavio grubo da nasrće i pokušavao da otme kameru, a na kraju je i oteo. Vratio je nakon što je fotograf izvadio mobilni u nameri da zove policiju.

"Nije bilo neovlašćeno snimanje. Naš novinar je fotografisao sa javne površine. Česir je potpuno pogrešno protumačio zakon. Pravnici koje smo konsultovali su rekli da smo upravu", kazao je Avdić okupljenim novinarima. Najavio je podizanje krivične prijave, ali je istakao kako baš i nema povjerenje u bh. pravosuđe.

"Umesto da bude uhapšen čovek koji je prodao diplomu našoj novinarki, on još uvek radi u opštini kao referent, a naša novinarka je isceđivana satima da bi otkrila izvor. Afera SOA je prozvana Afera Selefije, a naš novinar nije ispitan na te okolnosti već na okolnosti ruskog uticaja. Zbog toga svega slabi naše poverenje u BiH pravosuđe, ali videćemo šta će biti", rekao je Avdić.

Podsetimo, Ćesir se oglasio juče prvi put saopštenjem u kom je rekao kako niko nema pravo da snima privatni prostor niti iz javnog prostora.

Ćesirovo ponašanje osudile su institucije, ambasade i organizacje dok je s druge strane predsjednik SDA Bakir Izetbegović opravdao ovo ponašanje kazavši kako Ćesir nije napao čoveka već kameru.

Eldin Karić, direktor mreže Account u okviru koje djeluje portal Žurnal, zamolio je institucije da rade svoj posao, a da SDA javno osudi i sankcioniše svog člana. "Tražimo javno izvinjenje Bakira Izetbegovića koji je svojom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad čija je jedina bitna karakteristika da su SDA. Danas smo napadnuti mi, smrt fašizmu, sloboda narodu", kazao je Karić.

Kurir.rs/Klix.ba/Oslobođenje.ba

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track