NIŠTA OD FORMIRANJA SAVETA MINISTARA BiH: Ulazak u NATO glavna prepreka, Bošnjaci žele da Komšiću daju mesto namenjeno Srbima! (VIDEO)
Foto: printscreen RTRS

drama

NIŠTA OD FORMIRANJA SAVETA MINISTARA BiH: Ulazak u NATO glavna prepreka, Bošnjaci žele da Komšiću daju mesto namenjeno Srbima! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Konkretnog dogovora o formiranju Saveta ministara nema, ni nakon odvojenih sastanaka delegacija SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, u Mostaru i Sarajevu. Lider SNSD-a Milorad Dodik odazvaće se pozivu za sastanak i naredne sedmice u Sarajevu, ali u dogovor ne vjeruje, jer SDA ispostavlja i nove uslove.

"Šumovi" u komunikacijama, neslaganja o broju ministarstava, istrajavanje SDA ali i HDZ-a na nastavku NATO puta, dogovore o formiranju Saveta ministara na odvojenim stranačkim sastancima u Sarajevu u Mostaru svelo je na još jedan neuspeo pokušaj.

Lider SNSD-a sumnja u iskrene namere SDA, da se konačno sprovedu rezultati opštih izbora. "SDA pokušava da pokaže da se kao nešto događa, a ni blizu nismo. Nikakav dogovor nema oko ove teme", rekao je Dodik.

"Nova prilika za dogovor biće naredne sedmice u Sarajevu", najavio je lider SDA. Iz prethodna dva sastanka proistekla je zajednička izjava, prilično neutralna prema suprostavljenim stavovima o nastavku NATO integracija.

Distribucija ministarstva ispostavilo se da je još veći problem, dok su apetiti SDA i HDZ-a prema Ministarstvu finasija nepremostiva preopreka za dogovor.

"Ostaće nedefinisano pitanje aktivacije MAP-a tj. Godišnjeg nacionalnog programa uz NATO i nadam se da ćemo konačno ući u formiranje Saveta ministara i da spriječimo jednu krizu koja dobija oblike", istakao je Bakir Izetbegović predsednik SDA.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će na narednom sastanku rešiti i to pitanje. "Ne možemo govoriti o resorima bez trećeg partnera, a mislim kada sjednemo da ćemo to uraditi za sat dva", dodao je Čović.

Dok su Izetbegović i Čović u Mostaru otvarali "vruće" teme, poput oživljavanja Herceg Bosne i izmene Izbornog zakona, u Sarajevu su stranačke delegacije SNSD-a i SDA pokušale nemoguće, da dogovore raspodelu resora po nacionalnom ključu.

"Naš stav je poznat. Tri ministarska mjesta i predsedavajući Saveta ministara i od toga Srpska neće da odustane", istakao je Staša Košarac član Predsjedništva SNSD-a.

Zamenik predsjednika SDA Adil Osmanović izjavio je da je ova stranka opredeljena da što pre bude formirana vlast na nivou Federacije BiH i BiH, te očekuje da u narednoj sedmici dođe do sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ-a i SDA.

SDA je potvrdila i u Mostaru i Sarajevu da je DF njihov partner s kojim ojačavaju bošnjački blok i jasno je da pokušavaju da jedno ministarsko mesto nameneno Srbima daju Željku Komšiću.

Milorad Dodik razočaran podmetanjima i sporošću ne isključuje radikalne poteze. "Brzo ću odlučiti da ne budem dio te lažne priče o predstave o formiranju Saveta ministara", naglasio je Dodik.

Iz SNSD su poručili da sutra neće prisustvovati vanrednoj sednici PD PS BiH jer oba doma parlamenta nemaju šta da rade, dok ne bude formiran novi Savet ministara.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track