ISTINA O UBIJENIM SRBIMA U SARAJEVU DOGODINE: Međunarodni stručnjaci prvi put istražuju 123 logora i 8.225 ubijenih i nestalih
Foto: Profimedia

RAT U BOSNI I HERCEGOVINI

ISTINA O UBIJENIM SRBIMA U SARAJEVU DOGODINE: Međunarodni stručnjaci prvi put istražuju 123 logora i 8.225 ubijenih i nestalih

Bosna i Hercegovina -

U Sarajevu je ubijeno ili nestalo 8.225 osoba srpske nacionalnosti, postojala su 123 logora u sa više hiljada ljudi, a broj ubijenih u njima nikad nije istražen.

Ovi podaci će biti samo deo onoga čime će se baviti Međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. formirana u Banjaluci.

Komisija bi trebalo da uradi stručnu analizu svih dostupnih dokumenta na ovu temu, a direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić kaže da će ovo imati za cilj i istorijsku i pravnu težinu.

"Komisija može potpuno nezavisno i nepristrasno da radi i danas je prva konstitutivna sednica. Svi resursi Centra, s obzirom na arhivsku dokumentaciju koju posedujemo, biće na raspolaganju Komisiji tokom čitavog njenog rada", navodi Kojić.

Izveštaj komisije bi trebalo da bude gotov za godinu dana i biće usvojen od strane Vlade RS.

Kojić kaže i da su svi međunarodni članovi Komisije angažovani kao stručnjaci ali nije siguran da li će se finalni dokument naći na stolu i njihovih vlada.

Predsedavajući Komisije za Sarajevo je Izraelac Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma.

Sem njega članovi su i Volter Manošek, Darko Tanasković, Lavrens Armand Frenč, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario. Takođe, Adenrel Šinab iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Nemačke, Lorens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

Srba je u Sarajevu, po popisu iz 1991. godine, bilo je 157.526, dakle, a sada ih ima oko 20.000 hiljada. (Kurir.rs/R.M./Sputnjik Srbija/Brankica Ristić/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track