Najnovije vesti

DEČAK SA DAUNOVIM SINDROMOM  JE CEO ŽIVOT IMAO SAN: Jedan prilog na radiju i humani vlasnik restorana su bili dovoljni da ga ostvari (AUDIO)
Foto: Screenshot

prnjavor

DEČAK SA DAUNOVIM SINDROMOM JE CEO ŽIVOT IMAO SAN: Jedan prilog na radiju i humani vlasnik restorana su bili dovoljni da ga ostvari (AUDIO)

Bosna i Hercegovina

Posao konobara, rad sa ljudima, ostvarivanje zarade i osećaj korisnog pripadnika društvenoj zajednici, za Admira Ćurana iz Prnjavora bio je san.

Zbog Daunovog sindroma mislio je da se neće ostvariti. Međutim, izrečena želja preko radio talasa stigla je do vlasnika jednog restorana i obistinila se.

Pravljenje kafe, uzimanje narudžbe, posluživanje gostiju, naplata, savladani su za šest dana rada u restoranu. Admir Ćuran uz pomoć šefa i starijih kolega otkriva tajne konobarskog zanata.

 

"Super je. Za početak ide, sve ide kako treba, učimo, slušamo jedni druge. Priđemo stolu, pozdravimo goste, svi su nam prijatni, a i mi smo prema njima", rekao nam je Siniša Malešević, šef konobara u restoranu Leburić.

 

"Dobri su svi. Ja dobar prema njima, oni prema meni", kazao je Admir Ćuran.

Prvi zarađen novac Admir još ne troši. Njegova majka nam je rekla da od bakšiša želi porodicu za 1. maj počastiti jagnjetinom.

"Naravno da je ovo ostvarenje sna i Adinog, ali i nas porodice. Petnaest godina cela familija se bavi sa Adom i pomažemo da se što bolje socijalizuje i bude spreman za spoljni svijet", ispričala je Sena Ćuran, Admirova majka.

 

Ado je završio osnovnu školu, naučio je da čita i piše, a uz podršku porodice i Dnevnog centra “Neven”, čiji je štićenik, svakodnevno nastavlja da razvija svoje sposobnosti. Bio je aktivni učesnik "Šarenog defilea" koji je organizovan u Prnjavoru 21. marta povodom Dana osoba sa Daunovim sindrom i od tada nastaju životne promjene.

 

"Povodom tog događaja gostovali smo na jednoj lokalnoj radio stanici i Ado je rekao da bi želio postati konobar. Vijest se raširila i na sreću došla je do Borisa Leburića koji je čuo vijest, odlučio Adu pozvati u svoj restoran i ponuditi mu posao", kazao je Boško Bevanić, psiholog u Dnevnom centru "Neven" Prnjavor.

 

Iz Centra "Neven" kažu da ovo nije prvi humani gest Leburića prema njihovim štićenicima. Boris o tome ne želi da priča u javnosti, iza kamere kaže da ne vidi razlog zašto ne zaposliti nekoga ko, poput Ade, brzo uči i obavlja svoje radne zadatke. Ovakvih poslodavaca u Bosni i Hercegovini trenutno je jednocifren broj.

 

Kurir.rs/N1

Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...