DODIK U POSETI VATIKANU, DOČEKAN UZ GARDU: Sastanak sa papom trajao duplo duže nego uobičajeno! (FOTO)
Foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

zvanična poseta

DODIK U POSETI VATIKANU, DOČEKAN UZ GARDU: Sastanak sa papom trajao duplo duže nego uobičajeno! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa papom Franjom u Vatikanu.

Pred sastanak Dodika i pape postrojena je garda koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, prenosi RTRS.

foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

Dodik je kazao da je zadovoljan sastankom s papom i dodao da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija RS i BiH s Katoličkom crkvom. On je rekao je da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja.

Cvijanovićeva je navela da je papa čestitao Uskrs vernicima u Republici Srpskoj i BiH.

foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

RTRS saznaje da je sastanak trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta. Dodik se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Dodik je sinoć je po dolasku u Vatikan prokomentarisao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da Dodik ovu posetu ne realizuje u ime Predsedništva, kako to u javnosti želi da se predstavi.

foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

"Kada sam sleteo na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsedništvu, da član Predsedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posetu, i ja samo koristim to", kazao je Dodik.

On je podsetio da je isto "pre samo mesec dana uradio i (hrvatski član Predsedništva BiH) Željko Komšić kada je odlazio u Severnu Makedoniju".

foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

"Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare, uvek ima prostora za to", rekao je Dodik.

On je naveo da je ovo zvanična poseta i da će tokom razgovora biti reči o svim važnim pitanjima u odnosima Vatikana i BiH, ali i o odnosima verskih zajednica u BiH.

foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

"Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim stavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svet vapi za mirom", kazao je Dodik.

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, kao i da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Vicenzo Pinto / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track