DODIK PORUČIO IZ BEČA: Ubuduće će 12. maja Treći pešadijski puk nositi uniformu Vojske Republike Srpske!
Foto: Printscreen Facebook

susret sa austrijskim vicekancelarom

DODIK PORUČIO IZ BEČA: Ubuduće će 12. maja Treći pešadijski puk nositi uniformu Vojske Republike Srpske!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Beču da će ubuduće 12. maja Treći pešadijski puk nositi uniformu Vojske Republike Srpske.

Dodik je, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, kazao da je histerija oko njegovog poziva da deo pripadnika Trećeg pešadijskog puka sledeće godine na svečanosti povodom dana Vojske RS nosi uniformu Vojske RS, služi samo skretanju pažnju sa stvarnih problema u BiH, a to nije RS, kako se želi prikazati.

"Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da neko ima pravo na mišljenje o tome. Radi se o 12. maju, danu kada se obeležava godišnjica formiranja Vojske RS. Ništa u tome nije sporno. Za Treći pešadijski puk u zakonu stoji da baštini tradiciju Vojske RS. On produžava i neguje tu tardiciju, a deo tradicije su i uniforme", podvkao je on.

Dodik je kazao da je to dogovoreno u vojnim strkturama BiH da taj dan, povodom vjnog prikaza, puk može da koristi određena obeležja prošlosti.

"Ne vidim što se neko zakačio na tu temu. To nije tema o kojoj treba posebno diskutovati. I u svetu možete videti da na raznim događajima veterani obuku uniforme iz prošlosti", objasnio je on.

Dodik je kazao da neki pokušavaju da naprave atmosferu koja treba da istakne RS kao najveći problem BiH, a to nije, već je to neformiranje vlasti. Optužio je Federaciju BiH za neformiranje vlasti, dodajući da Savet minsitara ne radi, i da nema dovoljno ministara za kvorum.

"Da li će 12. maja puk obući uniforme Vojske RS? Da, hoće", bila je jasna poruka Dodika iz Beča.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track