SIRENE U BLIZINI BANJALUKE, POPLAVE ODNELE MOST U ČELINCU: Drama i u Hrvatskoj, voda odsekla turiste i jedno selo (VIDEO)
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

nevreme

SIRENE U BLIZINI BANJALUKE, POPLAVE ODNELE MOST U ČELINCU: Drama i u Hrvatskoj, voda odsekla turiste i jedno selo (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a nešto posle 22 časa u tom mestu su se oglasile i sirene za uzbunu.

"Nije dobro. Noćas će biti haos", rekao je Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac. Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava poplavljeno na području Čelinca, ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spreče značajnija plavljenja.

Od bujičnih nanosa strahuju i meštani banjalučkog naselja Lazarevo, mada je Civilna zaštita postavila vreće s peskom. Vanredna situacija je proglašena u Tesliću. Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, a da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak, gde je voda ugrozila domaćinstva.

Prema njegovim rečima, prekinuta je putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Miličević je rekao da su sve raspoložive ekipe na terenu kako bi se sanirala postojeća i predupredila veća šteta. Na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Usore, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Teška situacija je i na području Prijedora, Gradačca, Šamca i Maglaja.

Vrhunac vodostaja na rekama Kupa i Korana u Karlovcu ocekuje se sutra tokom dana, ali prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku reke Korane, u opštini Rakovica.

Kako se navodi na FB stranici te opštine, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju da iz naselja izvuku turiste koji su odseli u turističkom naselju.

Navodi se da su i mostovi teško oštećeni, pa nema saobraćajne komunikacije.

Posle intenzivnih padavina tokom vikenda u većem delu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, javile su večeras Hrvatske vode, prenosi Index.hr.

Iako stanje još nije kriticno, zbog naglog porasta vodostaja reke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do 10 centimetara na sat, u pripremi su mere odbrane od poplava, a zbog zamućenosti na izvoru, vodu za piće treba prokuvavati.

U 20 sati izmeren je vodostaj od 361 centimetra, čime se približava uvodenju vanrednih mera odbrane od poplava.

U Sunji su već proglašene vanredne mere jer je vodostaj reke Slunj još pre podneva prešao 200 centimetara.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save takođe će biti u porastu.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto ilustracija: EPA/Larry W. Smith)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track