Najnovije vesti

I DECA UČESTVOVALA U UBISTVIMA: Povratnike iz Islamske države je teško rehabilitovati, a u BIH su najniže kazne za teroriste!
Foto: AP / Maya Alleruzzo

upozorenje stručnjaka

I DECA UČESTVOVALA U UBISTVIMA: Povratnike iz Islamske države je teško rehabilitovati, a u BIH su najniže kazne za teroriste!

Bosna i Hercegovina

Sudovi u BiH ljudima koji su uključeni u teroritičke aktivnosti izrekli su neke od najnižih kazni na Balkanu, koje su kao takve beskorisne, ukoliko ne postoje programi za rad sa povratnicima sa stranih ratišta, izjavio je američki stručnjak za spoljnu politiku i bezbednost Adrijan Štutini.

Prosečna kazna zatvora u BiH licima uključenim u aktivnosti u vezi sa terorizmom, uključujući borbe u Siriji ili pokušaj pridruživanja terorističkim organizacijama, iznosi 22 meseca, a sudovi u SAD za slične zločine u proseku su izricali 13,5 godina zatvora, naveo je Štuni kao primer.

 

"Društveni i nacionalni bezbednosni rizik povratnika će se neizbežno povećavati ako ne bude postojao sveobuhvatan pristup za pravilno kažnjavanje onih koji nose krv na svojim rukama i otvoreno nastavljaju da podržavaju ideologiju Islamske države, te je potrebno rehabilitovati ostale, a posebno decu" smatra Štuni.

 

On je za zagrebački Večernji list rekao da je nerealno nadati se da će se takva lica sama od sebe rehabilitovati i reintegrisati u društvo kakvo je BiH, sa brojnim strukturnim problemima, visokom stopom nezaposlenosti i društveno-političkim pitanjima.

foto: AP / Andrea Rosa

"Moramo prihvatiti da se neki povratnici nikada neće odreći svoje ideologije ili odanosti Islamskoj državi i njihovim terorističkim ciljevima. Drugim rečima, oni nikada neće biti rehabilitovani i predstavljaće konstantnu pretnju jer su spremni da umru za taj cilj", naveo je on.

 

Američki ekspert je istakao da nisu svi simpatizeri Islamske države i terorističke ideologije u BiH otišli da ratuju i Siriju i Irak, tako da se povratnici neće vratiti na neutralan teren, te da, kada se raspravlja o povratnicima, ne treba zaboraviti i simpatizere koji nikada nisu otišli.

 

Prema njegovim rečima, BiH od svih balkanskih zemalja na stranim ratištima ima najviše žena i dece.

 

"Deca se tretiraju kao žrtve jer nisu odabrala da odu ili da se rode u Siriji ili Iraku. Ipak, sa aspekta bezbednosti nemoguće je ignorisati činjenicu da su neka od njih prošla vojnu obuku u terorističkim kampovima, da su veoma indoktrinisana, te da su učestvovala u borbama, čak i u pogubljenjima i odrubljivanju glava zatvorenicima", naveo je Štuni.

 

On je dodao da će suočavanje sa tom decom biti dugoročan izazov. Štuni je rekao da postoje dokazi da su brojne žene koje su otišle u Siriju i Irak radikalizovane i regrutovane u ime Islamske države, te da su neke čak i učestvovale u borbama.

 

"Efikasno suočavanje sa međunarodnim terorizmom zahtevaće dugoročno strateško planiranje, kao i tehničko-finansijsku podršku kako bi bili izgrađeni neophodni kapaciteti", naveo je Štuni.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Maya Alleruzzo

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...