DODIK: Cilj blokade vlasti je intervencija međunarodne zajednice, a potom da se delegitimišu srpski i hrvatski nacionalni interesi!
Foto: Profimedia

bez formiranja vlasti

DODIK: Cilj blokade vlasti je intervencija međunarodne zajednice, a potom da se delegitimišu srpski i hrvatski nacionalni interesi!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj blokade formiranja vlasti na nivou BiH intervencija međunarodne zajednice i da budu delegitimisani srpski i hrvatski nacionalni interesi čime bi kao dominantna bila postavljena volja bošnjačke političke elite koja bi određivala kako će se razvijati situacija u BiH.

"Oni (Bošnjaci) ne mogu da podnesu da postoji Republika Srpska i srpska politička volja, a pogotovo ne mogu da podnesu Milorada Dodika. Ne mogu da podnesu ni Dragana Čovića i HDZ BiH koji jasno kažu da ih neće više majorizovati. Odjednom on (Čović) koji se brani od majorizacije, koja je prisutna svakodnevno u Federaciji BiH, postaje problem i onda neko kaže da smo svi zajedno problem. Ne može se voditi politika na bazi majorizacije", kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci žele da raščiste stvari sa Hrvatima, a onda da pređu na Republiku Srpsku kroz koncept "jedan građanin jedan glas".

"Bošnjaci bi kao većina u BiH, kada bi srušili Srpsku, FBiH i kantone, te kada bi BiH bila sastavljena od opština, izabrali svoje Srbe i Hrvate, postavili ih u Sarajevu i ne bi bilo nikakve mogućnosti zaštite srpskih nacionalnih interesa, a to znači i zaštitu kulture, vere, pisma, jezika i svega drugog što pripada identitetu našeg naroda", rekao je za ATV Dodik.

foto: BETA / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

On je podsetio da je ratni politički vođa Bošnjaka Alija Izetbegović napisao da muslimani treba da se uzdrže u društvima gde su manjina, a da tamo gde su većina formiraju svoje države na bazi šerijata.

"Kasnije je rekao da je dovoljna čak i relativna većina da se to sprovede", naveo je Dodik.

Dodik je poručio da se u BIH može živeti isključivo ukoliko se svi uvažavaju, i ocenio da je besmislena BiH koja ne može da formira vlast.

"Mi smo spremni, ali oni to ne žele. Mi nećemo nikoga pritiskati i ne mogu da očekuju da ćemo prihvatiti njihove uslove", rekao je Dodik.

Ocenio je i da je Srpska imala veću štetu nego korist i od Saveta ministara u tehničkom mandatu i da se to videlo u pričama o paravojsci i drugim sličnim stvarima. On je rekao da je politički blok koji predvodi na izborima dobio mandat naroda i istakao da će pokušati da dosadašnji pristup Saveta ministara promeni da bi novi saziv radio i u interesu Srpske.

"Mi bismo voleli da Savet ministara vrlo brzo počne da radi, da korenspondira sa Predsedništvom, da rade oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da pokušamo da dođemo do konsenzusa bar na važnim pitanjima", poručio je.

foto: Profimedia

Dodik je rekao da je sa ostalim članovima Predsedništva BiH - Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem u početku više razgovarao u pokušaju da nešto pozitivno napravi, ali da je očigledno da su se međusobno udaljili kada je reč o otvorenim temama i problemima.

On je ocenio da je u Komšićevoj politici vidiljiva velika naklonost prema političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesima Hrvata u BiH. Prema njegovim rečima, Komšić uživa u apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani, navodeći da je to najbliže tome da postoje samo Bosanci.

"Narodi u BiH su uvek bili na različitim stranama u istorijskim procesima i to je ušlo u odnose među ljudima, ali pred nama je prvi cilj da obezbedimo mir i stabilnost i to činimo. Mi nismo doprineli eskalaciji nasilja svih ovih godina, bez obzira što su pokušavali da eliminacijom naših politika eliminištu Srpsku. Došli smo u poziciju da Srbi u Savetu ministara i u izvršnim jelima na nivou BiH ne budu legitimno predstavljeni", rekao je Dodik.

On je poručio da je BiH izvedena zemlja i da su njeni glavni faktori po Ustavu i Dejtonskom sporazumu dva entiteta i tri naroda, ali da se to ne uvažava.

"Narodi su izabrali svoje predstavnike i time je sve završeno. Treba formirati vlast na nivou BiH koju će predstavljati legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda, iako je neko odlučio suprotno", kaže Dodik.

Dodik je rekao da je i posldnji razgovor sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem o formiranju vlasti bio prazan, kao i neki raniji njihovi razgovori.

"Ti razgovori nikuda ne vode. Bošnjaci su izabrali da nema formiranja vlasti na nivou BiH i naveli kao razlog neusvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP). Oni to forsiraju jer je Turska članica NATO-a. NATO je u proteklom ratu bio na strani Bošnjaka i to njih motiviše za tu priču", naveo je Dodik.

On je istakao da radi u Sarajevu prvenstveno zbog odgovornosti prema Republici Srpskoj, srpskom narodu i SNSD-u.

"To me obavezuje da afirmišem interese Srpske i Srba. Mi Srbi u BiH moramo da politički rešavamo srpsko nacionalno pitanje u BiH koje je napadnuto. Moj rad u zajedničkim institucijama treba gledati kroz prizmu odgovornosti prema Srpskoj i srpskom nacionalnom i državnom programu", rekao je Dodik.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track