Najnovije vesti

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: U region ne dolaze migranti već borci Al Kaide i Islamske države! Samo je pitanje vremena kada će se aktivirati u Evropi!
Foto: Youtube/Printscreen

i žene su dobro obučene

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: U region ne dolaze migranti već borci Al Kaide i Islamske države! Samo je pitanje vremena kada će se aktivirati u Evropi!

Bosna i Hercegovina

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević izjavio je da se u zemljama Zapadnog Balkana povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta pogrešno identifikuju kao migranti, iako je u ogromnom broju slučajeva reč o poraženim borcima Al Kaide i Islamske države.

"Te ljude je neko poslao ovde i pre ili kasnije će stupiti u kontakt sa svojim borcima i upotrebiti ih za svoje ciljeve. Oni su obučeni, opasni i ekstremno tumače veru. Danas su u njihovim nasilnim akcijama uglavnom okrenuti jedni prema drugima", rekao je Galijašević.

Kaže da je simptomatično da većina njih nema lične dokumenta, ali da imaju po više platnih kartica i mobilnih telefona, da se predstavljaju kao migranti, a izbegavaju komunikaciju sa matičnim državama.

"Onaj ko insistira na tome da su ljudi koji dolaze migranti, nije svestan rizika", rekao je Galijašević i dodao da ovde nije reč o humanitarnom pitanju.

foto: AP

Galijašević ističe da se u BiH, zbog velikih migracija, menja verska slika, obezbeđuju sveži radikalni elementi i radikalizuje lokalno bošnjačko stanovništvo.

Među ljudima koji ulaze u zemlje regiona mnogo je onih bez jasno utvrđenog identiteta, većinom muškaraca starosti od 20 do 30 godina, a tu su i žene sa decom, koje nisu obične žene domaćice, nego su prošle versku i vojnu obuku, obučene su za upotrebu eksploziva i mogu "biti upotrebljene" u zemljama EU, prvenstveno Nemačkoj ili Francuskoj.

Galijašević smatra da bezbednosne službe Srbije mnogo ozbiljnije rade po ovom pitanju nego one u BiH.

Evropska policijska agencija je u svom poslednjem izveštaju upozorila da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli da predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju za Evropu i region Zapadnog Balkana.

U izveštaju je navedeno prisustvo "džihadističke zajednice" u Crnoj Gori, slučaj srpskog državljanina koji je u Austriji osuđen za terorizam, te povratak žena i dece, ali i jednog muškarca, državljanina BiH iz Sirije.

Kurir.rs/RTRS/Blic

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...