SNSD PROTIV OSMICE: Neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora OSA BiH
Foto: Printscren Youtube Al Jazeera Balkans

bez podrške

SNSD PROTIV OSMICE: Neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora OSA BiH

Bosna i Hercegovina -

Direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, kojem mandat ističe u novembru ove godine, neće dobiti podršku SNSD-a za novi mandat u OSA, poručio je predsedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Predsedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac kaže da su kadrovska rešenje uslovljena koalicionim kapacitetima, ali da je još uvek rano o tome govoriti s obzirom na to da još uvek nije konstituisana vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

"Treba napraviti kvalitetnu analizu, a naravno i izvršiti smenu određenog kadra pod čijim rukovođenjem je nanošena šteta Republici Srpskoj. Mi ćemo definitivno videti i šta o radu tog kadra kažu njihovi finansijski i drugi izveštaji", rekao je Košarac.

Ipak, kako kaže, za sada je sigurno da aktuelni menadžment Obaveštano-sigurnosne agencije (OSA) BiH neće dobiti podršku SNSD-a. U tom kontekstu on dodaje da je posebno zabrinjavajuće što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obaveštajnim sektorom a da je to proizvod politike predsednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

"Osman Mehmedagić zasigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OSA-e. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, OSA je radila na destabilizaciji RS-a i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu rukovoditi OSA", rekao je Košarac.

Prema Zakonu o Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH generalnog direktora OSA-e i njegovog zamenika imenuje i razrešava dužnosti Veće ministara BiH, na predlog predsedavajućeg Veća ministara BiH i u konsultaciji sa članovima Predsedništva BiH, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obaveštajne komisije.

Košarac ističe da OSA svoje aktivnosti treba obavljati u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor, kao i nadzor Veća ministara BiH. On smatra da je potpunu kontrolu nad obaveštajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

"Verujem da postoje kapaciteti da se napravi parlamentarni nadzor i da profesionalci obavljaju taj posao. Ne bi me iznenadilo da se uslovljavanjima i političkim spletkarenjima pokuša omogućiti produženje mandata tim ljudima", kazao je Košarac.

(Kurir.rs/Klix.ba/Foto: Printscreen Youtube Al Jazeera Balkans)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track