BIH SUDSTVO PRIZIVA ISLAMISTE: Dok se za planiranje terorističkih napada u susednoj zemlji dobija par godina robije u Velikoj Britaniji za to sledi doživotna!
Foto: Profimedia

blage kazne

BIH SUDSTVO PRIZIVA ISLAMISTE: Dok se za planiranje terorističkih napada u susednoj zemlji dobija par godina robije u Velikoj Britaniji za to sledi doživotna!

Bosna i Hercegovina -

Zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli, Sud BiH proglasio je krivim i osudio na ukupno šest i po godina zatvora Maksima Božića, koji je još koristio imena Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, i Edina Hastora. Božić je osuđen na četiri, a Hastor na dve i po godine zatvora.

Dvadesetdevetogodišnji Maksim Božić, rođen u Bijeljini, kao dete razvedenih roditelja, sa majkom muslimankom preselio je u Beč. Tamo je promenio veru i ime, i kao Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, postao deo vehabijskog pokreta.

Nakon izdržavanja zatvorske kazne zbog više krivičnih dela iz Austrije je proteran 2008. godine i u bh. "rasadniku vehabizma" pronašao pogodno tlo. I u Beču, i po Maoči, i Sarajevu, "družio" se i sarađivao sa Mevlidom Јašarevićem, teroristom osuđenim zbog napada na ambasadu SAD u Sarajevu 2011. godine. I dok je Јašarević izdržavao 15-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici, Božić ili Gradaščević je u sarajevskom naselju Pofalići u porodičnoj kući, takođe prethodno višestruko osuđivanog Edina Hastora zvanog Amidža, planirao terorističke napade na sedište SIPA u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanskog kantona i to na godišnjicu obeležavanja ubistva vojnika ЈNA na Brčanskoj Malti.

Onemogućeni su su u aprilu prošle godine, nakon što je njihovu gnusnu nakanu u kancelariji u Tuzli, SIPI otkrio svedok i poznanik osuđenih. U Hastorovoj kući, u kojoj se nalazi i improvizovani paradžemat, policija je pronašla ručne bombe, automatsku pušku, više od 400 metaka, granate... Јašarevićeva ručno pisana pisma, uputstva za pravljenje improvizovanih bombi, propagandni materijal i zastave tzv. Islamske države, video materijal pripreme i terorističkog napada u Parizu, kao i oporuke pariskih terorista. Sličnu, o pripremi za smrt u "džihadu" nameravao je da snimi i Božić ili Gradaščević. Nameravao je i da kupi još oružja veće razorne moći. I sve je dokazano, nema dvojbi sudija Anđelko Marjanović.

Planer Božić, na izricanju presude, najavljeno, nije se ni pojavio. Njegova odbrana, kao i Tužilaštvo, najavljuju žalbe. Advokat Džema Hasanagić kaže da je odbrana tokom čitavog postupka tvrdila da Maksim Božić nije počinio krivično delo terorizma za koje je osuđen.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je reč o doista teškim kaznenim delima terorizma i da smatraju da ona zaslužuju strožu kaznu, zbog čega će u žalbi tražiti izricanje veće kazne za optužene.

Na mizerne kazne, za terorizam i djela vezana za terorizam, koje dosuđuje BiH sud, domaći i strani eksperti upozoravali su nebrojeno puta. Poslednji - pre samo mesec, američki stručnjak za bezbednost Adrijan Štuni, koji je podsetio da za djela za koja se u BiH u proseku počinioci kažnjavaju sa godinu i 10 meseci, američki sudovi presuđuju na 13 i po godina.

Britanski, primera radi, za planiranje terorističkog napada, doživotne kazne presuđuju čak i maloletnicima. Ali, Hastor je već danas pušten na slobodu - do pravosnažnosti presude. Uz zabranu napuštanja BiH. Planer Božić ili Gradaščević, ostaje u pritvoru gde se nalazi od 12. aprila prošle godine. Obojici će u zatvorske kazne biti uračunati i pritvorskih više od 14 meseci.

Kurir.rs/RTRS Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track