MEKTIĆ O ERDOGANOVOM ZAHEVU DA BIH IZRUČI GULENISTE: Doveli su nas u specifičnu situaciju
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

reakcija

MEKTIĆ O ERDOGANOVOM ZAHEVU DA BIH IZRUČI GULENISTE: Doveli su nas u specifičnu situaciju

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su od turskih vlasti obavešteni da je jednom broju turskih državljana, koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak, poništene putne isprave.

"Obavešteni smo da su jednom broju turskih državljana, koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak, turske vlasti poništile putne isprave. Oni nisu uneti u Interpolovu bazu, kada se govori o traganju za putnim ispravama", rekao je Mektić za regionalnu N1 televiziju.

On je ocenio da su turske vlasti dovele BiH "u specifičnu i neuobičajenu situaciju", jer sada Ministarstvo bezbednosti BiH i nadležne agencije treba da pokrenu odredjenu vrstu upravnog postupka i da odluče o statusu tih državljana.

Mektić je dodao da su te osobe podnele zahtev za azil u BiH.

"Nakon tog zahteva sve će se radnje obustaviti, odlučivaće se isključivo o zahtevu za azil. Posle odluke o azilu nastaviće se upravni postupak vezano za njihov status. Ne mogu prejudicirati rešenje", kazao je on.

Prema njegovim rečima, te osobe su se javljale institucijama BiH kako bi se upoznale sa mogućnošću regulisanja svog statusa.

"Uzeli su jednu advokatsku kuću ovde u Sarajevu da ih zastupa", naveo je Mektić.

Sarajevski portal Žurnal objavio je pre dva dana da su Ministarstvu bezbednosti BiH dostavljena imena osam takozvanih "gulenista" u BiH, čiju deportaciju žele turske vlasti. "Gulenisti" su osobe koje turske vlasti veruju da su povezane sa Fetulahom Gulenom, koji živi u izgnanstvu u SAD i koga optužuju da stoji iza propalog puča u Turskoj 2016. godine. ; Isti izvor je naveo da je Erdogan tražio da bh. vlasti isporuče sve turske državljane koje turske vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom Feto, čiji je osnivač Fetulah Gulen.

Turske vlasti su, naveo je ovaj portal, prošli mesec dostavile bh. vlastima spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je juče da je na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sarajevu razgovarano o turskim državljanima u BiH, koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost FETO organizaciji, koju u toj zemlji smatraju terorističkom organizacijom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/FEHIM DEMIR)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track