DODIK: Problem je što žrtve iz Srebrenice nemaju jednak tretman! Ovakva BiH ne može da preživi!
Foto: Profimedia

IGNORISANJE STRADANJA SRBA

DODIK: Problem je što žrtve iz Srebrenice nemaju jednak tretman! Ovakva BiH ne može da preživi!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je problem sa Srebrenicom u nejednakom tretmanu žrtava, te da Srebrenicu ne treba posmatrati na način kako to žele Bošnjaci.

"Uz svo poštovanje žrtvama Srebrenice, Srebrenicu ne treba posmatrati na način kako to žele Bošnjaci, oni imaju problem sa stalnim nametanjem te teme. Ceo problem Srebrenice je u nejednakom tretmanu žrtava", rekao je Dodik za list Danas, ističući da taj slučaj ne može da se gleda bez šireg konteksta stradanja i Srba na čitavom prostoru Podrinja.

"Želeći da budem objektivan i tačan, tražio sam imena stradalih na području Srebrenice i Bratunca tokom rata. Spisak od 3.500 ljudi nije izmišljena priča. Radi se o tome da je stradanje Bošnjaka bilo koncentrisano na nekoliko dana ili dve sedmice, a Srbi su u kontinuitetu stradali od 1992. do 1995. godine", naglasio je Dodik.

"I dalje pozivam na formiranje međunarodne komisije, sa najvećim svetskim ekspertima, da oni utvrde šta je bilo tokom te tri godine i sad javno izjavljujem da ću stati iza mišljenja te komisije", kaže on.

Srpski član predsedništva BiH takođe je ocenio da je za trenutnu situaciju u BiH u suštini najveći krivac međunarodni faktor, koji je kreirao mirovno rešenje, pa je naglasio da je, kada je rat završen, trebalo poštovati volju naroda, a ne praviti eksperimente.

"U BiH je napravljen eksperiment. Ako postoje krivci za ovo stanje, onda su to oni koji su mislili da mogu da sruše 'veliku' Јugoslaviju, a da na prostoru BiH potom naprave 'malu' Јugoslaviju", rekao je.

"To je problem koji mi vučemo 20 godina, međusobno se trveći, ubačeni u njihove laboratorije za vežbanje, gde nestručne diplomate iz inostranstva dolaze i vežbaju na nama, a onda odu posle tri godine. To je koncept koji nije prilagođen realnosti. Stranci ne haju za naše predloge, misle da smo mi manje vredni i da za nas vredi samo batina. BiH ovako kako ju je neko zamislio ne može da živi", napomenuo je Dodik.

Komšiću smeta što je Srbija najznačajnija država na Balkanu

Povodom tvrdnji hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju "srebrenički genocid", Dodik je istakao da se Komšić i slični stalno "zaleću" na Srbiju, jer je, za razliku od BiH, najznačajnija država na ovim prostorima i garant stabilnosti celog regiona.

On je konstatovao da se Komšić stalno nešto ljuti i sa nečim ne slaže, ali time ne doprinosi ničemu.

"Komšić tvrdi da Srbija, tobože, remeti situaciju kada je reč i o BiH, ali nije rekao da nije rešen pokušaj ubistva predsednika Aleksandra Vučića u Potočarima od prije nekoliko godina", objasnio je Dodik i naglasio da je policija Republike Srpske identifikovala sva lica koja su u tome učestvovala, ali, kako kaže, očigledno, u Sarajevu nešto skrivaju.

"Nalaze i sve što je otkriveno u Republici Srpskoj preuzeli su u Sarajevu da bi dalje nastavili istrage, a suštini se desilo da su oni to samo zataškali", naveo je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track