Najnovije vesti

DODIK: Alija žrtvovao mir za BiH, ostaje da vidimo za šta će Bakir žrtvovati! Izetbegović je jedini krivac što nije još formirana vlast!
Foto: AP/Profimedia

i dalje burno u federaciji

DODIK: Alija žrtvovao mir za BiH, ostaje da vidimo za šta će Bakir žrtvovati! Izetbegović je jedini krivac što nije još formirana vlast!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je krivac za to što još nije formirana vlast na nivou BiH predsednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH.

"Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da ni Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, ne može da prekraja ono što su rekli građani Republike Srpske.

Alija Izetbegović (levo)
Alija Izetbegović (levo) foto: EPA

Dodik je ukazao na to da, 11 meseci posle opštih izbora u BiH, u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, za razliku od kantona, Federacije BiH i zajedničkih institucija.

"Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smeštaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH?Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očigledno neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija", rekao je Dodik.

foto: Dado Đilas

Dodik je podsetio se pre nekoliko dana videla primena Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa, kada se o tome izjašnjavala Skupština Republike Srpske.

"Mi tražimo samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije deo tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopšte može da opstane", naglasio je Dodik.

Komentarišući najave iz SDS-a i PDP-a da je moguća nova većina na nivou BiH i da te dve stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istakao da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mndatu i dodao da oni proteklih 11 meseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast.

On je upitao ko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju ko će u zajedničkim isntitucijama predstavljati Srpsku.

"Neka obnovi Savet ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, da prekraja ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zejdnica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobednik u Srpskoj i da izabere - ili će se brzo opametiti ili sporo kajati", upozorio je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta/AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...