GRADONAČELNIK BIHAĆA PROZVAO HRVATSKU POLICIJU: Vraćate nam ilegalne migrante silom!
Foto: Profimedia

migrantska kriza

GRADONAČELNIK BIHAĆA PROZVAO HRVATSKU POLICIJU: Vraćate nam ilegalne migrante silom!

Bosna i Hercegovina -

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ponovo je hrvatske policajce optužio za nelegalne ulaske u BiH gde silom vraćaju ilegalne migrante, a kritikama se pridružio i evroposlanik Erik Markart i rekao da evropska pogranična policija ne sme postupati kao "zločinačka banda", piše danas portal Klix.ba.

Nakon što je zajedno s Markartom posetio prihvatne centre u kojima borave ilegalni migranti, Fazlić je za portal kazao da ostaje pri ranije izrečenim tvrdnjama da hrvatski granični policajci ilegalno ulaze u BiH.

Lično je prisustvovao jednom takvom slučaju prvi put pre godinu dana i o svemu je obavestio generalnog konzula Hrvatske u Banjaluci Zlatka Kramarića, rekao je on.

"Nema razloga da iko laže kada je to u pitanju, posebno nakon mojih izjava kada je ministar (unutrašnjih poslova) Hrvatske rekao da su to laži. Lično sam prisustvovao, dva puta, ulasku hrvatske policije koja dovodi migrante iscrpljene, umorne, gladne u BiH. Hrvatska policija ih prati s dugim cevima duboko u teritoriju BiH. Lično sam razgovarao s jednim od tih policajaca, rekao mu da je to protivzakonito, a on je slegnuo ramenima i rekao da sprovodi naredbu", kazao je Fazlić.

Uprkos upozorenjima niko ništa ne preduzima te Fazlić retorički pita da li treba građani Bihaća da zarobe nekog od hrvatskih policajaca kako bi svima dokazali da je istina to što on tvrdi, prenosi Hina.

Markart, poslanik iz Evropskog parlamenta u grupaciji Zeleni/Evropski slobodni savez, kazao je da se kao Evropljanin stidi kad evropska pogranična policija "deluje poput zločinačke bande koja pljačka i premlaćuje ljude" te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske.

"Kada države članice EU deluju protivzakonito, onda predsednik Evropske komisije mora to da kritikuje i ne prikriva", kazao je Markart.

Podsetio je da svaki čovek na teritoriji EU ima pravo zatražiti azil i ima pravo na zakonski postupak pa je stoga nedopustivo posmatrati kako se ta prava krše.

"EU i Bosna i Hercegovina moraju delovati zajedno i odmah stvoriti humaniji smeštaj. Kampovi u Bosni i Hercegovini su pretrpani tako da se ne treba čuditi kad ljudi i dalje nastave da beže u Evropu. Nije fer pustiti dva bosanska grada, Bihać i Veliku Kladušu (da se sami nose) s ovim izazovom", zaključio je Markart.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track