IZETBEGOVIĆ: Ni Dodik ni ja nismo gubitnici, našli smo sredinu o NATO! Nema smisla što ga opozicija napada, pa oni su izradili taj plan!
Foto: EPA

KOMPROMIS

IZETBEGOVIĆ: Ni Dodik ni ja nismo gubitnici, našli smo sredinu o NATO! Nema smisla što ga opozicija napada, pa oni su izradili taj plan!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da u vezi s odnosom BiH i NATO u potpisanom sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH nema pobednika ni gubitnika, jer je nađena sredina.

On kaže da je Članom 3. Sporazuma o formiranju nove vlasti u BiH, koji su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH, definisano da će se u vezi s tim pitanjem raditi po Ustavu i zakonu, kao i po ranijim odlukama Predsedništva BiH.

"Tu je stvar sasvim jasna: BiH je u MAP (Akcioni plan za ulazak u NATO). I rekli smo da će planovi biti dostavljani u Brisel. Dada je to na ostalima, koji treba da izrade te planove", rekao je Izetbegović i dodao da se mora napraviti kompromis, da treba "redukovati" planove da bi bili prihvatljivi za sve strane u BiH, ali i za NATO, jer bi svako dalje detaljisanje "zakovalo stvari".

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

"Nije moguće da smo obojica pobedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj Član 3: on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao", kazao je Izetbegović.

Ocenio je da je besmisleno da opozicija u RS - SDS i PDP - optužuje Dodika da je izdajnik u vezi sa stavom o BiH i NATO.

"Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik", ocenio je Izetbegović i dodao da je razgovarao s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom, o prihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji bi značio aktiviranje MAP-a.

"(Bošnjački član Predsedništva BiH) Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao objašnjenje koje sam i sada kazao. Oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP", naveo je Izetbegović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track