DRAMA OKO PRETUČENIH MIGRANATA U VELIKOJ KLADUŠI NE PRESTAJE: BiH ne želi da daje informacije, a Hrvatska demantuje da je kriva!
Foto: AP

spor se nastavlja

DRAMA OKO PRETUČENIH MIGRANATA U VELIKOJ KLADUŠI NE PRESTAJE: BiH ne želi da daje informacije, a Hrvatska demantuje da je kriva!

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povređenih migranata, piše Kliks, prenosi Indeks.

Na teritoriji opštine Velika Kladuša u sredu je pronađeno 18 povređenih osoba za koje se sumnja da su migranti, piše Kliks.ba.

Prema nezvaničnim informacijama, povređene migrante na teritoriju BiH prebacili su pripadnici hrvatske granične policije, a navodno su ih uočili pripadnici granične policije BiH.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povređenih migranata. Za to vreme, iz Hrvatske je stiglo saopštenje kako su hrvatski policijski službenici na području Bihaća u odvojenim grupama zatekli ukupno 18 punoletnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice, koji su od te namere odvraćeni.

Granična policija Republike Hrvatske nije precizirala da li su migranti u tom trenutku već bili na teritoriji Hrvatske i ako jesu, kako su vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako piše Indeks, prema sporazumu između Veća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba kod kojih je boravak nezakonit jasno je definisan proces predaje i prihvata migranata, a prema njemu, policajci iz Hrvatske nemaju pravo samoinicijativno da ulaze na teritoriju BiH i prebacuju migrante.

Posebno je zanimljiv, piše Kliks.ba, deo saopštenja za javnost Granične policije Hrvatske u kojem navode kako na osobama "nisu bile vidljive povrede niti je iko zatražio lekarsku pomoć".

Ovim je potvrđeno da su migranti bili na teritoriji Republike Hrvatske ili da su hrvatski policajci u trenutku otkrivanja ipak upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

I dok Hrvatska okrivljuje bosanskohercegovačku stranu kako nije informisala Graničnu policiju Hrvatske o povredama migranata, institucije Bosne i Hercegovine ćute, piše Indeks.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track