Najnovije vesti

RAMPA ZA PILETINU IZ TURSKE: BiH uvela zabranu uvoza pilećeg mesa i to zbog EU
Foto: Foto: Shutterstock

nova pravila

RAMPA ZA PILETINU IZ TURSKE: BiH uvela zabranu uvoza pilećeg mesa i to zbog EU

Bosna i Hercegovina

Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ograničila je uvoz piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske, na zahtev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu.

Odluku je doneo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarovic sa ciljem zaštite domaće industrije, saopšteno je resornog ministarstva, javlja agencija Fena.

 

"Ova odluka se odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u EU i ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u EU", izjavio je Šarović.

 

Iz ministarstva ističu da je mera o zabrani uvoza posebno važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću tražnju i što je značajan izvoznik, BiH više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susednih zemalja i Turske.

 

Takođe podsećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina poslednjih godina ubrzano razvija.

 

Samo u prošloj godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU, navedeno je u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...