PANIKA U SARAJEVU! Žena našla otrovnog pauka u sobi gde joj se igraju deca! Stručnjaci kažu - to je neslana šala!
Foto: Printscreen Facebook/Mahira Šuvalija Poljak

DA SE SMRZNEŠ!

PANIKA U SARAJEVU! Žena našla otrovnog pauka u sobi gde joj se igraju deca! Stručnjaci kažu - to je neslana šala!

Bosna i Hercegovina -

Na društvenoj mreži Fejsbuk velikom brzinom proširio se status jedne Sarajke koja je u svom stanu uslikala pauka i napisala da je, posle konsultacije sa "stručnim ljudima iz oblasti", utvrđeno da je u pitanju veoma otrovna misulena (missulena), koja inače živi u dalekoj Australiji.

Sarajka je napisala da je pauk pronađen u 3 ujutro u prizemlju porodične kuće, u dnevnoj sobi, gde borave deca, među kojima je i 21-mesečna beba.

Ona ne može da kaže koliko dugo je pauk šetao po kući, ali ukućani su se prestravili kad su ga našli, pogotovo kad su saznali da je reč o jako otrovnoj vrsti.

Profesor dr Suvad Lelo s Odseka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kaže da ovako, samo na osnovu fotografije, smatra da je to vrsta Atypus Affinis, koja živi u celoj Evropi, pa i u BiH, i nije opasna za ljude.

"Da meni dođe takav nalaz, da sam ga negde uhvatio, ili da ga je neko uhvatio, ja bih ga poslao stručnjaku. U Bosni i Hercegovini ama baš nikada i niko nije radio pauke. Uvek nam je neko 'dolazio sa strane', a pauke nam je radio jedan Makedonac", kaže profesor Lelo.

foto: Printscreen Facebook/Mahira Šuvalija Poljak

On podseća i da u poruci na Fejsbuku stoji da je pauk s fotografije dug šest do sedam centimetara, a misulena jedva doseže tri centrimetra i eventualno može da se nađe u Velikoj Britaniji.

Profesor Lelo kaže da je u pitanju neslana šala.

U Bosni i Hercegovini smrtonosno otrovna vrsta je crna udovica, a profesor Lelo ističe kako se često nalaze pod tikvom, većinom na području Hercegovine.

Kurir.rs/Faktor.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track