SMRDIBUBA OBRALA PARADAJZ, POVRTARI OČAJNI: Nemoćni smo to da sprečimo
Foto: Profimedia

nema rešenja za ovu štetočinu

SMRDIBUBA OBRALA PARADAJZ, POVRTARI OČAJNI: Nemoćni smo to da sprečimo

Bosna i Hercegovina -

Mnogobrojnim problemima, sa kojima se susreću semberski ratari i proizvođači povrća, počev od skupih repromaterijala, loših i nepredvidivih meteoroloških uslova, sve izraženijem nedostatku radne snage, ovih dana se pridružila nova napast - zelena smrdibuba!

Ljubiša Jeremić (60) iz Donjeg Crnjelova, na 10 hektara proizvodi lubenice, grašak, paradajz i papriku, uglavnom zahvaljujući činjenici, da su svakodnevno s njim na njivi, supruga, sin, snaha i kćerka, pišu "Večernje novosti".

- Ovim poslom mogu još da se bave višečlane porodice, koje su "zaražene" proizvodnjom povrća. Ljudi u punoj radnoj snazi odlaze, pa za njivu ne možeš naći nikoga ni za ekstra dnevnicu. Trenutno beremo takozvanu paradajz papriku, koja je u ovom periodu tražena i na pijacama i u prerađivačkoj industriji. Zadovoljan sam i prinosom i kvalitetom, ali me duša boli za paradajzom koji uništava smrdibuba, a nemoćan sam da to sprečim - kaže Ljubiša.

On kaže da je spasao paradajz od poplave, oluje, plamenjače, ali za suzbijanje ove štetočine još nema registrovanog preparata, pa je jedino rešenje na manjim parcelama ručno skupljati bube i uništavati.

Nekog velikog razloga za radost nemaju ni bostandžije, koji po čitav dan provedu čekajući mušterije na bijeljinskoj kvantaškoj pijaci. Ovih dana lubenice su pojeftinile i više od pet puta u odnosu na rane sorte, tako da se za jedan evro može kupiti više od 30 kilograma lubenice.

Na kraju, mnoge prodavce izda strpljenje, pa ostavljaju pune prikolice bostana na pijaci, sa molbom ostalim prodavcima da ga prodaju za "koliko ko da". Jedan od prodavaca ostavio je urezan broj mobilnog na lubenici, pa šta bude.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track