ERMIN (19) PRVI U REGIONU IMA PROTEZU KOJU POKREĆE MISLIMA: Ja danas mogu da sam sebi postavim doručak, da zavežem pertlu, čak sam se i na motoru provozao i to sam!
Foto: Oslobođenje.ba

DO JUČE BIO BEZ NADE I RUKE

ERMIN (19) PRVI U REGIONU IMA PROTEZU KOJU POKREĆE MISLIMA: Ja danas mogu da sam sebi postavim doručak, da zavežem pertlu, čak sam se i na motoru provozao i to sam!

Bosna i Hercegovina -

Ermin Omerović (19) iz Jajca demonstrirao je na pres-konferenciji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da desnom, protetičkom rukom može da radi skoro sve što i ljudi koji imaju sreću da imaju sve svoje udove.

Da bi pokazao da je džentlmen, Ermin je generalnoj direktoriki KCUS, prof. dr Sebiji Izetbegović, sam nasuo vodu u čašu, pa je onda i kafu sipao u čašu, a na molbu radoznalih novinara seo je i za laptop i napisao da im se svima zahvaljuje.

Na samome početku ovoga dirljivog skupa, Ermin je plastične čaše poredao u tri reda. Na kraju je ispalo savršeno, ali on se izvinuo zbog malih manjkavosti. Spopala ga trema. Kako i ne bi.

foto: Oslobođenje.ba

Jer ovaj mladi čovek je zaista imao veliku sreću u velikoj nesreći koja ga je zadesila u novembru 2018, posle koje je iz Jajca prebačen na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, gde mu je amputirana ruka.

Ovo je prvi put u regionu da se ugradi takvo, najsavremenije pomagalo. Ruka kojom se Ermin služi je rezultat i struke, i nauke i tehnologije, istakao je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju prof. dr Đemil Omerović.

foto: Oslobođenje.ba

"Ono što je sada Erminova ruka proizvod je vrednog tima stručnjaka koji svakodnevno rade na novim tehnološkim inovacijama u smislu elektronske inteligencije integrisane u proizvod", kaže direktorka firme Otto Bock Adria D.o.o., koja je ovu ruku napravila, dr Mičić-Sarač.

A to u ovom slučaju znači da Ermin svojim mislima pokreće i upravlja protetičkim pomagalom. To radi već dva meseca, a kad potpuno ovlada svim pokretima, moći će maltene sve.

foto: Oslobođenje.ba

"Što je najvažnije, ja danas mogu da sam sebi postavim doručak, mogu da zavežem pertlu, da se brinem za sebe, a pošto mi je vožnja na motoru uvek bila san, probao sam i to - provozao sam se sam", kazao je Ermin.

Na pitanje novinara kako i drugi mogu da dođu do ovih pomagala jer u BiH živi 294.000 osoba s invaliditetom, Mičić-Saračeva je ukazala na nužnost hitne izmene zakona o nabavci pomagala. Jer Erminova proteza košta ogromnih 110.000 KM.

Kurir.rs/Oslobođenje.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track