DODIK SPUSTIO VENAC U PLAVU GROBNICU: Srbi su pobedu podelili sa ostalim narodima, a oni su nam uzvratili satanizacijom i komadanjem zemlje!
Foto: Video prtscr / RTRS

ostrvo Vido

DODIK SPUSTIO VENAC U PLAVU GROBNICU: Srbi su pobedu podelili sa ostalim narodima, a oni su nam uzvratili satanizacijom i komadanjem zemlje!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas na ostrvu Vido obilježavanju godišnjice povlačenja srpske vojske preko Albanije, bitke na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta.

"Moje prisustvo na ovom istorijskom mestu i odavanje pošte srpskim žrtvama deo je zajedničkog obeležavanja Srbije i Republike Srpske važnih datuma i događaja u istoriji srpskog naroda" izjavio je Dodik za Radio RS.

Dodik je podsetio da je Krf mesto koje se ne može zaobići u srpskoj nacionalnoj istoriji i da predstavlja simbol početaka srpsko - grčkog prijateljstva.

"Republika Srpska se na ovaj način uključila u obeležavanje stradanja srpskih vojnika među kojima je i značajan broj naših predaka sa područja na kojem je danas stvorena naša Republika - istakao je Dodik.

On je podsetio da je u ovom ratu stradalo blizu 50 odsto muške populacije, što se odrazilo i na budućnost srpske nacije.

"Srbi su tada izvojevanu slobodu podelili i sa ostalim narodima koji su to na kraju veka uzvratili satanizacijom i raspadom zemlje" zaključuje Dodik.

On je položio venac na centralni sarkofag u Mauzoleju na ostrvu Vido, kao i na Mornarički krst i u Plavu grobnicu.

Proboj Solunskog fronta bio je odlučujući za slom centralnih sila u Prvom svetskom ratu i njegovo okončanje. Predstavlja najduže pripremanu vojnu akciju u istoriji ratovanja koja je, briljantno izvedenim strateškim predviđanjima i operacijama, zadivila cieli svet, pa i protivnike.

Za 45 dana, koliko je trajala akcija, srpska vojska prešla je 600 kilometara i oslobodila celu Kraljevinu Srbiju, da bi u narednih mesec dana oslobodila BiH, Hrvatsku i Sloveniju.

Kurir.rs / RTRS

Foto: Video prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track