Najnovije vesti

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Republika Srpska je bila i biće BOLJI DEO BiH
Foto: RTRS

otvoreno

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Republika Srpska je bila i biće BOLJI DEO BiH

Bosna i Hercegovina

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska uvek bila i biće bolji deo BiH, uprkos činjenici da je od završetka ratnih sukoba postojala diskriminacija međunarodne zajednice prema Srpskoj za razliku od FBiH.

"Podsetiću vas na period nakon rata, kada je kao vid kazne, Republika Srpska dobijala dva odsto donacija, a FBiH 98 odsto. Zatim, prilikom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) FBiH je mogla da povuče sredstva kada ispuni uslove, ne čekajući Srpsku. Posle je bilo drugačije, odnosno kada Srpska ispuni uslove nije mogla da povuče novac zbog blokade iz FBiH",  rekla je Cvijanovićeva novinarima. Ona je istakla da je Srpska uvek bila organizovanija, jednostavnija i svesnija sebe od FBiH.

"Kod nas su uvek bile jasnije stvari, a pogotovo ako pogledate poslednjih godinu dana. U ovom periodu se može videti kako smo konstituisali vlast, odnosno došli do nove Vlade bez zastoja, na koji način izvršavamo obaveze i imamo stabilnu parlamentarnu većinu", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nisu tačne priče o višim platama u FBiH, socijalnim davanjima i penzijama. "Način uspostavljanja penzionog sistama u Srpskoj i FBiH nije isti. Setićete se i preporuka MMF i Svetske banke da FBiH mora da usvoji bodovni sistem i sve što postoji u Srpskoj da bi situacija bila realnije prikazana i tako isplaćivane penzije. Oni imaju oko 82 odsto penzionera koji primaju penziju od 340 do 350 KM i ta gradacija je sasvim drugačija u odnosu na našu", kaže Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da se u FBiH u penziju moglo ići sa 20 godina radnog staža, a u Srpskoj sa 15, što utiče na obračun penzije. Cvijanovićeva navodi da je, kada je reč o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene delatnosti.

"Kada je reč o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska je jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene djelatnosti. Troškovi poslovanja su niži i sada FBiH uvodi određene mere kada je reč o zbirnoj stopi doprinosa. Mislim da treba da postoji konkurencija Srpske i FBiH na zdrav način, ali da nema potrebe da stalno mi budemo potcenjivani, jer smo organizovaniji, jednostavniji i svesniji sebe od FBiH", zaključila je Cvijanovićeva.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...